İsrail ‘suikast savaşına’ devam ediyor: Güney Lübnan'da 3 araç hedef alındı

Saldırıda Hizbullah komutanlarından biri öldürüldü

Beyrut'un Hamra Caddesi'nde Gazze’yi ve Filistin’i destekleyen ifadelerin yer aldığı grafitiler / Fotoğraf: AFP

İsrail, Lübnan’daki suikast savaşını sürdürüyor. Güney Lübnan’daki suikastlarının sonuncusunda üç aracı hedef aldı. Saldırı sonucunda Hizbullah komutanlarından biri öldü. Bu gelişmelerle birlikte her iki taraf da tehditkâr söylemlerinin dozunu artırırken düzensiz çatışmalar devam ediyor.

Lübnan resmi haber ajansı NNA, İsrail'e ait bir insansız hava aracının (İHA) Sarifa beldesi yönünde Deyr Kifa yolu üzerinde seyir halindeki bir aracı hedef aldığını ve bölgeye ambulansların sevk edildiğini bildirdi. Saldırıda bir kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Ardından İsrail, Humine el-Fevka beldesinde bir araç hedef alındı. Saldırı bir kişinin ölümüyle sonuçlanırken ölen kişinin kimliğiyle ilgili çelişkili bilgiler aktarıldı. Bazı kaynaklar bu kişinin bir Hizbullah yetkilisinin oğlu olduğunu belirttiler.

Muhabirlerinin ve ambulans ekiplerinin derhal saldırının gerçekleştiği bölgeye intikal ettiğini aktaran NNA, önce yaralılar olduğunu bildirse de daha sonra sadece sürücünün hafif yaralandığı bilgisini paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hizbullah, Lübnan’ın güneyindeki Şihabiye beldesinden ‘Fadl’ künyeli Abbas İbrahim Hamza Hamada'nın cenaze töreninin ardından ‘Deyr Kifa’da düşman İsrail tarafından gerçekleştirilen suikasta misilleme olarak’ İsrail’in Zarit Kışlası’nı onlarca Katyuşa füzeleriyle hedef aldığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı  AFP’den aktardığı habere göre Hizbullah’a yakın bir kaynak, Hamada’nın Deyr Kifa’daki saldırıda öldürüldüğünü doğruladı.

Hizbullah Hamada'nın örgüt içinde herhangi bir rütbeye sahip olup olmadığını belirtmedi. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada ise Lübnan'ın güneyindeki Deyr Kifa beldesine İHA’lı hassas bir saldırı gerçekleştirildiği ve İsrail'e yönelik saldırıların planlanması ve gerçekleştirilmesinden sorumlu olan ve Lübnan'ın güneyindeki Cuya bölgesindeki Hizbullah güçlerine komuta eden bir Hizbullah mensubunun öldürdüğü belirtildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

İsrail ordusu Hizbullah'ın Cuya bölgesi operasyonlarının komutanını ortadan kaldırdı. Hizbullah'ın hava savunma gücüne ait bir karadan havaya füze platformunu imha etti. İsrail’e ait bir İHA, Hizbullah'ın Cuya bölgesi operasyonlarının komutanı Fadl İbrahim'i ortadan kaldırdı. İbrahim İsrail topraklarına yönelik terörist saldırıların planlanmasından ve gerçekleştirilmesinden sorumluydu. Aynı zamanda Cuya bölgesinde piyade komutanı olarak görev yapıyordu.

Adraee, Reyhan bölgesinde Lübnan hava sahasında faaliyet gösteren uçaklar için tehdit oluşturan Hizbullah'ın hava savunma gücüne ait bir karadan havaya füze platformunun savaş uçakları tarafından imha edildiğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan İsrail ve Hizbullah arasındaki askeri çatışmalar devam ederken, Hizbullah çeşitli operasyonlar gerçekleştirdiğini öne sürdü. Hizbullah tarafından yapılan açıklamalarda, Kefer Şuba tepelerindeki es-Semaka mevzisi ve Ruveysat el-Alem mevzisinin yanı sıra Şebaa Çiftlikleri bölgesindeki Zebdin mevzisi ve en-Nakura deniz mevzisindeki İsrail askerlerinin ağır makineli tüfeklerle hedef alındığı belirtildi.

Diğer taraftan Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert, Lübnan'daki BM Geçici Barış Gücü'nün (UNIFIL) en-Nakura'daki karargâhına yaptığı ilk ziyarette, tüm tarafların ateşkes ilan etmesi ve BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararı doğrultusunda sürdürülebilir çözümlere bağlılık göstermesi gerektiğini vurguladı.

UNIFIL Komutanı General Aroldo Lazaro ise şunları söyledi:

UNIFIL, karşı karşıya olunan tüm zorluklara rağmen 1701 sayılı kararın sahada uygulanmasını desteklemeye ve koordinasyon ve irtibat mekanizmalarımız aracılığıyla her iki tarafla da irtibat halinde olmaya devam edecek. Tansiyonun düşürülmesi ve kalıcı bir siyasi ve diplomatik çözüme yönelik adımların atılması için BM Lübnan Özel Koordinatörü ile yakın bir iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU