İsrail ordusu "Lübnan'a saldırı için operasyonel planların" onaylandığını duyurdu

Açıklamada, “Sahadaki kuvvetlerin hazırlıklarını hızlandırmaya devam etme kararları alındı” denildi

Dün (salı) Lübnan sınırının İsrail tarafında yangın çıktı / Fotoğraf: Reuters

İsrail ordusu dün (salı), Lübnan-İsrail sınırında sekiz ayı aşkın bir süredir gerilim sürerken, Lübnan'a yönelik bir saldırıya ilişkin operasyonel planların onaylandığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre ordudan yapılan açıklamada, “Kuzey Komutanlığı Komutanı Tümgeneral Uri Gordin ve Operasyonlar Direktörlüğü Komutanı Tümgeneral Oded Basiuk, Kuzey Komutanlığı'nda ortak bir durum değerlendirmesi yaptı. Durum değerlendirmesinin bir parçası olarak, Lübnan'a saldırı için operasyonel planlar onaylandı” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, “Sahadaki kuvvetlerin hazırlıklarını hızlandırmaya devam etme kararları alındı” denildi.

İsrail ordusunun açıklaması, Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın dün erken saatlerde ‘topyekûn savaş’ durumunda Hizbullah'ı yok etme sözü vermesinin ardından geldi.

Katz yaptığı açıklamada, “Hizbullah ve Lübnan'a karşı oyunun kurallarını değiştirmeye karar vereceğimiz ana çok yakınız. Topyekûn bir savaşta Hizbullah ortadan kaldırılacak ve Lübnan ağır bir darbe alacaktır” ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, ordunun gerekirse Lübnan'da yoğun bir operasyona hazır olduğunu belirterek, İsrail'in kuzey sınırında güvenliği yeniden tesis etme sözü vermişti.

ABD özel temsilcisi Amos Hochstein, İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmenin ardından dün Lübnan'ı ziyaret etti. Beyrut'tan yaptığı açıklamada, ‘Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmanın diplomatik yollarla çözülmesinin aciliyet arz ettiğini’ vurguladı.

Washington'da İsrail ordusunun açıklamasına yanıt veren ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD'nin Ortadoğu'da daha geniş çaplı bir bölgesel savaş istemediğini bildirdi. Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder, “Kimsenin daha geniş bir bölgesel savaş görmek istemediğini söylemek dışında varsayımlara girmeyeceğim ve neler olabileceği konusunda spekülasyon yapmayacağım” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU