Elon Musk'ın Neuralink şirketine herpes virüsü davası

Eski çalışan ayrıca üstlerine hamile olduğunu söyledikten sonra işten çıkarıldığını iddia ediyor

Eski bir Neuralink çalışanı, üstlerine hamile olduğunu söyledikten sonra kovulduğu iddiasıyla şirkete dava açıyor (Reuters)

Eski bir çalışan, Herpes B virüsü bulaşmış bir maymun tarafından tırmalandığı ve üstlerine hamile olduğunu söylemesinin ardından işten çıkarıldığı iddiasıyla Elon Musk'ın Neuralink şirketine dava açıyor.

Musk'ın beyin çipi şirketinde Ağustos 2022'de çalışmaya başlayan Lindsay Short, firmayı çalışanlara uygun koruyucu ekipman sağlamamakla ve kendisini tırmalayan enfekte maymuna maruz bırakmakla suçladı.

Kaliforniya eyalet mahkemesinde açılan dava, Neuralink'i düşmanca bir işyeri yaratmakla suçluyor, üstlerin gerçekçi olmayan son teslim tarihleri belirlediğini ve çalışanların kendilerine verilen hedeflere ulaşamadıkları için sık sık utandırıldığını iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davaya göre Short, çalışırken enfekte maymunların kendisini tırmaladığı iki olayı detaylandırıyor.

Eylül 2022'de yaşanan bir olayda, bir maymun eldivenini çizerek derisini parçalamış ve davaya göre Short'un "Herpes B'ye maruz kalmasına" neden olmuş.

İkinci olayda yine Herpes B virüsü taşıyan bir maymun Short'un yüzünü tırmalamış.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre insanlar, genellikle enfekte bir makak maymunu tarafından ısırılır veya tırmalanırsa ya da maymunun gözleri, burnu veya ağzıyla temas ederse B virüsüyle enfekte oluyor.

B virüsü enfeksiyonu son derece nadirdir ancak hemen tedavi edilmezse ciddi beyin hasarına veya ölüme yol açabilir.

Eski çalışan, davada üstlerinin iş başında tekrar yaralanması halinde "ciddi sonuçlarla" karşılaşacağı yönünde kendisini tehdit ettiğini de öne sürüyor.

Short, Haziran 2023'te Neuralink'in insan kaynakları departmanına giderek hamile olduğunu ve "kendisi için makul düzenlemelerin yapılıp yapılamayacağının belirlenmesini" istediğini bildirmiş.

Short davada, üstleri yerine doğrudan İK departmanına gittiğini, çünkü patronlarının "sık sık çocuklardan hoşlanmadıklarından" bahsettiğini ve çocuk sahibi olmanın kariyer hedeflerine "engel olduğunu" düşündüğünü söylüyor.

Bildirilenlere göre Short, insan kaynaklarına gittiğinin ertesi günü kovulmuş.

Dava dilekçesinde, Short'un hamile olduğunu açıklamasıyla "haksız yere işten çıkarılması arasındaki jilet inceliğindeki bir günlük farkın, misilleme yapıldığını kuvvetle düşündürdüğü" belirtiliyor.

Short, diğer iddiaların yanı sıra haksız fesih, misilleme ve cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle Neuralink'e dava açıyor.

The Independent yorum için Neuralink'le iletişime geçti fakat yanıt alamadı.

Neuralink, yaratıcılarının felçli bireylerin tekrar yürümesine ve diğer nörolojik sorunların iyileştirilmesine veya tedavi edilmesine yardımcı olacağını umdukları bir beyin implantı üzerinde çalışıyor.

Ancak bir düzineden fazla eski ve mevcut Neuralink çalışanı, Musk'ı geliştirme sürecini hızlandırmak için kendilerine baskı yapmakla suçluyor, bu da başarısız deneylerle sonuçlanıyor ve ilerlemelerini yavaşlatıyor. Reuters'a göre, başarısız olduğu iddia edilen bu testler sadece araştırmayı durdurmakla kalmadı, aynı zamanda laboratuvar hayvanlarının gereksiz ölümlerine ve yaralanmalarına da yol açtı. Çalışanlar haber ajansına, Neuralink'teki hayvan ölümlerinin normal bir laboratuvardakinden yüksek olduğunu çünkü Musk'ın özellikle araştırmacıların daha hızlı çalışmasını talep ettiğini söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU