Trump hükümeti boş bir gözaltı kampında barındırdığı "hayali" göçmenler için 33 milyon dolar harcadı

ABD Göçmen Yerleştirme Dairesi, hükümetin boş gözaltı tesislerine milyonlarca dolar harcadığını itiraf etti

Gözaltı merkezlerindeki yatak sayısı, ABD tarihinde federal hükümetin kısmen en uzun süre kapanmasıyla sonuçlanan 2019 bütçe çıkmazındaki sorunlar arasındaydı ve Demokratlar, yatak sayısını azaltma yolları arıyordu (AP) 

Yetkililere göre geçtiğimiz 7 hafta boyunca Trump yönetimi, Teksas'ta refakatçisi olmayan göçmen çocuklar için kurulan ve geçen aydan beri tamamen boş olan bir gözaltı merkezine personel sağlamak için neredeyse 33 milyon dolar (yaklaşık 188 milyon TL) harcadı.

Homestead gözaltı merkezindeki son çocuk 3 Ağustos'ta ayrılmış olsa da dev tesislerde hala aynı anda 1,200 göçmeni barındıracak kadar çalışan bulunduğu ifade ediliyor.

ABD Göçmen Yerleştirme Dairesi Direktörü Jonathan Hayes, çarşamba günü ABD'de gözaltında bulunan göçmen çocuklar ve ruh sağlığı ihtiyaçlarına dair yapılan bir kongre oturumunda bu yüksek rakamları doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümetin boş tesisleri kadrolu tutmak için ne kadar harcadığına ilişkin açıklamalar, Wisconsin'dan Demokrat Parti kongre üyesi Mark Pocan'ın Hayes'e dairesinin gerçekten de 1,200 boş yatağın her biri için günlük 600 dolar (yaklaşık 3 bin 400 TL) ödeyip ödemediği sorusu üzerine geldi.

Hayes “Yatakların ta kendisi için, evet efendim” diye cevaplayarak ana fikrin, refakatsiz göçmen çocukların bu seneki ani akınının gözaltı merkezlerini tıka basa doldurmasının ardından tesisleri açık tutmak yönünde olduğunu söyledi.

Homestead merkezinin yeniden açılması ve tesise çalışan bulunması için gereken sürenin “en az 90 ila 120 gün arasında” olduğunu söyleyen Hayes, planın “(ABD'nin) güney sınırından gelen göçmen sayısının ve kaç çocukla ilgilenilmesi gerektiğinin aşırı belirsizliği" nedeniyle tesisleri açık tutmak yönünde yapıldığını belirtti.  

Merkezi kapatmak hakkındaysa Hayes “şu aşamada basmaya hazır olduğumuz bir düğme değil” dedi. 

Bunun üzerine Pocan, Homestead tesislerini “görünmez, hayali, var olmayan insanlar” için açık tutmak için harcanan çarpıcı maliyetler nedeniyle yetkiliyi payladı.

 

 

ABD Göçmen Yerleştirme Dairesi'ne göre, geçen yıl ABD'de gözaltında tutulan ve refakatçisi olmayan göçmen çocuk sayısı en fazla yaklaşık 16 bini görmüşken, şu anda yaklaşık 5 bin 700 çocuk bulunuyor.

ABD-Meksika sınırında taviz vermeksizin uyguladığı göçmen politikalarının yalnızca bölgedeki insani krizi daha da derinleştirdiği söylenen Trump yönetimi, Demokratlar tarafından Kongre'deki oturum sırasında eleştirildi.

Başkan Donald Trump, baskıların ardından bu politikalardan bazılarını geri çekmek zorunda kalmıştı. Bunlar arasında bir çocuğun ailesinden birine teslim edilmesi için ailedeki herkesin parmak izi vermesini ve geçmiş sorgulamasını zorunlu kılan bir uygulama da var.

Trump ayrıca, ani tepkiler ve ülke çapında patlak veren protestoların ardından, güney sınırındaki göçmen ailelerin sistematik tecritine neden olan sıfır tolerans politikasını sona erdiren bir kararname de imzalamıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU