BAE, yapay zeka alanında Çin'den uzaklaşıyor mu?

"Seçici davranmamız lazım"

Dubai'deki Gelecek Müzesi, 22 Şubat 2022'de açılmıştı (AFP)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Yapay Zeka, Dijital Ekonomi ve Uzaktan Çalışma Uygulamaları Bakanı Omar Al Olama, ABD'yle "tam uyum içinde" çalıştıklarını söyledi. 

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Olama, Çinli yapay zeka firmalarıyla ilişkilerine dair "Açıkçası yapay zeka alanında kiminle çalıştığımızla ilgili seçici olmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

34 yaşındaki bakan, yatırımlarında ABD'yle daha yakın çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti: 

ABD'yle BAE arasında, bizim dünyadaki diğer oyuncularla ne yapmamızdan memnun kalacaklarına ve nelerden hoşnutsuz olacaklarına dair pek çok görüşme düzenlenecek. Ancak yapay zeka alanın BAE ve ABD arasında tam bir uyum olacağını düşünüyorum.

2017'de göreve atanarak dünyanın ilk "yapay zeka bakanı" olan Olama, bu teknolojinin ülkesi için en öncelikli alan olduğunu söyledi.

Yapay zeka alanında gelişmelerde öncü olmak istediklerini belirten Olama, Avrupa Birliği'ndeki firmalarla da iş yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Bakan, "Avrupalı firmaların BAE'de iş yapmalarını sağlayacak bir diyalog kanalı oluşturmak istiyoruz" dedi.

Dubai'deki Gelecek Müzesi'nde salı günü düzenlenen AI Retreat toplantısında konuşan Olama, yapay zeka alanında yetenekli işgücü açığını kısa sürede kapatacaklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: 

Son 5 yılda kaydedilen ilerlemeye ve BAE'ye gelen yeteneklerin çığ gibi büyümesine bakarsanız, bu açığı çok hızlı bir şekilde kapatabileceğimizden endişem yok.

Çin'le rekabet eden ABD'deki firmalar son dönemde Ortadoğu'daki yatırımlarını artırıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan teknoloji devi Microsoft'la BAE merkezli yapay zeka şirketi G42 arasında nisanda 1,5 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalanmıştı

Microsoft'un yatırım yapacağı bu şirketin başında BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan yer alıyor.

Amerikan gazetesi New York Times, anlaşmanın G42'nin Çin'le ortaklığını bırakmayı kabul etmesinin ardından gerçekleştirildiğini öne sürmüştü

G42'nin alt firması olan Inception ve Abu Dabi'deki Muhammed bin Zayid Üniversitesi'nden araştırmacılar, Arapça dil modeli Jais'i de geçen yıl eylülde tanıtmıştı.


Independent Türkçe, AFP, New York Times, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU