Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki balon savaşı devam ediyor

Kuzey Kore çöp balonlarının uçuşlarını durdurdu ancak Güney Koreli aktivistlerin tekrar broşür göndermesi halinde bu faaliyete devam etme tehdidinde bulundu

Güney Koreliler, Kuzey Kore'ye propaganda broşürleri taşıyan balonlar göndermeye hazırlanıyor (AP)

Güney Koreli aktivistler, Pyongyang'ın sınır üzerinden çöp dolu balonlar göndererek ikili gerilimi tırmandırmasının ardından Kuzey Kore'ye doğru propaganda broşürleri taşıyan yeni bir balon grubu uçurduklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Koreli sığınmacı Park Sang-hak liderliğindeki Güney Koreli sivil bir grup, Pyongyang karşıtı 200 bin broşür, K-pop şarkıları ve Güney Kore dizileri içeren USB bellekler ve bir dolarlık ABD banknotlarıyla dolu 10 büyük balonun perşembe günü bir sınır kasabasından havaya bırakıldığını söyledi.

Amaç Kuzey Korelilere Güney Kore'de hayatın daha iyi olduğunu anlatmak ve Kim Jong-un'un yönetimini zayıflatmaya yönelik dış girişimlere karşı son derece temkinli olan Pyongyang'ı kızdırmak.

Kuzey Kore geçen hafta Güney Kore'ye gübre, sigara izmaritleri, kumaş parçaları, atık piller ve hatta birdirilenlere göre kirli çocuk bezleriyle dolu yüzlerce balon fırlatmıştı.

Bu durum Seul'ün Kuzey'le 2018'de imzalanan ve sınır boyunca askeri gerilimi düşürmeyi amaçlayan savunma anlaşmasını askıya almasına ve cephe hattındaki askeri faaliyetlerini yeniden başlatmaya hazırlanmasına yol açmıştı.

Güney Kore'ye atık bırakan balonlar, Güney'deki sığınmacılar ve aktivistler tarafından benzer bir propaganda kampanyasına misilleme olarak başlatılmıştı.
 

Güney Kore askerleri

Incheon'da koruyucu kıyafetler giyen Güney Koreli askerler, Kuzey Kore'nin gönderildiği tahmin edilen bir balondan atılan çöpleri kontrol ediyor (AP)​​​​​​


Takip eden günlerde binden fazla balon göndermesinin ardından Kuzey Kore çöp balonu uçuşlarını durdurduğunu açıklamış ancak Güney Koreli aktivistlerin tekrar broşür göndermesi halinde bu faaliyetin daha büyük ölçekte devam edeceği tehdidinde bulunmuştu.

Park yaptığı açıklamada "Gerçeği ve sevgiyi, ilaçları, bir dolarlık banknotları ve şarkıları gönderdik. Ancak barbar Kim Jong-un bize pislik ve çöp gönderdi ve bunun için tek bir özür bile dilemedi" dedi.

Grubumuz Özgür Kuzey Kore Savaşçıları, sevgili Kuzey Koreli yurttaşlarımız için gerçeğin ve özgürlüğün mektupları olan broşürlerimizi göndermeyi sürdürecek.

Balon

Kuzey Kore'nin gönderdiği düşünülen ve içinde çöp ve dışkı gibi çeşitli nesneler bulunan bir balon 29 Mayıs'ta Cheorwon'da bir pirinç tarlasının üzerinde görülüyor (Reuters)​​​​​​


Kim'in kız kardeşi Kim Yo-jong, Kuzey Kore'nin gönderdiği balonları "içten hediyeler" diye niteledi ve kampanyanın Kuzey'in Güney Kore'nin broşürlerine karşı kısasa kısas eylemi yapma tehdidini yerine getirmeyi amaçladığını söyledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un ofisi balonları "hiçbir normal ülkenin aklına gelmeyecek kirli provokasyonlar" diye niteledi ve ülkesinin "Kuzey Kore'nin dayanılmaz bulacağı adımlar" atacağı sözünü verdi.

İki komşu ülke 1950'lerdeki Kore Savaşı'ndan bu yana sınır ötesine balonlar ve propaganda broşürleri gönderiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU