Satranç efsanesi Kasparov: "Putin'in bir sonraki hedefi ben olabilirim"

"Londra, Macaristan ve Türkiye gibi yerlerde çok Rus ajanı var"

Kasparov, geçen yıl verdiği söyleşide Putin'in "sahte bir lider" olduğunu ileri sürmüştü (Reuters)

Satranç efsanesi Garri Kasparov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisini hedef alabileceğini söyledi.

Kasparov, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'te dün yayımlanan söyleşisinde, Kremlin'in kendisine suikast düzenleme ihtimali olduğunu savundu. 

Söyleşide, Rus muhalif politikacı Boris Nemtsov'un 2015'te silahlı saldırıyla öldürüldüğü, Kremlin karşıtı Aleksey Navalni'nin de "şaibeli koşullar altında" şubatta hapiste hayatını kaybettiği hatırlatılarak, Kasparov'a "Sıradaki kişi siz olabilir misiniz?" sorusu yöneltildi. 

Kasparov, martta Moskova tarafından "teröristler ve radikaller" listesine alındığına işaret ederek şunları söyledi:  

Belki evet, belki hayır. Kim bilir? Beni devlet düşmanı olarak görüyorlar, öyleyim de. O listede yer almak da bunun olabileceğine dair başka bir işaret. Ama bunu düşünmek istemiyorum çünkü benim inançlarımı değiştirmiyor. Arkadaşlarımın ya da mücadelede birlikte hareket ettiğim dostlarımın çoğu öldü veya hapsedildi. Çoğumuz sürgündeyiz. Nemtsov ve Navalni en bilinenlerimiz ama liste çok uzun.

Rus yetkililer, Navalni'nin ani ölüm sendromu nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktivist, 2020'de Almanya'ya yaptığı bir ziyarette de zehirlenmişti. Kremlin, Navalni'nin zehirlenmesiyle bir bağlantıları olmadığını savunmuştu.

1985-2000'de 15 yıl boyunca dünya şampiyonluğu unvanını elinde tutan Kasparov, satranç konusunda uzmanlaşmış İspanyol gazeteci Leontxo García'nın "Öldürülme korkusuyla nasıl yaşıyorsunuz?" sorusunaysa "Bunu düşünmüyorum, panik yapmıyorum" yanıtını verdi.

Kasparov, eskisine kıyasla çok daha az seyahat ettiğini ve belirli ülkelere giderken sıkı güvenlik önlemleri aldığını söyledi.

Satranç ustası, "Türkiye'de çok sayıda Rus ajanı olduğunu" iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

Ciddi tehlike altında olacağımı bildiğim ülkelere gitmiyorum ve diğer yerlerde de kendimi çok koruyorum. Örneğin Viyana, Londra, Dubai, Macaristan veya Türkiye'ye çok sıkı güvenlik önlemleri almadan asla gitmem çünkü buralarda çok sayıda Rus ajanı var.

2005'te satranç dünyasına veda eden büyük oyuncu, 10 yılı aşkın süredir siyasi aktivist olarak sürgünde ABD'de yaşıyor.

Ukrayna savaşı nedeniyle Putin'e sert eleştiriler getiren Kasparov, Kiev yönetiminin savaşı kazanamaması durumunda Rusya'nın Moldova ya da Baltık ülkelerine karşı askeri harekat düzenleyebileceğini savundu. 

Putin için "Tüm kırmızı çizgileri geçmeye hazır" diyen 61 yaşındaki duayen satranççı, Rusya'nın dünyadaki son imparatorluk olduğunu da öne sürdü.


Independent Türkçe, El Pais, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU