Çernboil’den sonra dünyanın yaşadığı en büyük nükleer felaket olan Fukuşima'daki faciadan sonra açılan tek ceza davasında 8 yıl sonra karar çıktı.
11 Mart 2011’de bölgede meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki depremin tetiklediği tsunami, Fukuşima Daiçii nükleer santralindeki 3 reaktörün erimesine yol açmış, çevreye ve denize radyasyon sızıntısı olmuştu.
Deprem ve tsunami nedeniyle yaklaşık 18 bin 500 kişi ölmüş ya da kaybolmuştu.
Santral çevresinde yaşayan 470 binden fazla kişi radyoaktif kirlenme nedeniyle evini terk etmek zorunda kalmıştı.
Felaketin yaşandığı nükleer santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi’nin (TEPCO) mesleki ihmalle suçlanan 3 eski yöneticisi ise başkent Tokyo’da görülen davada beraat etti.
TEPCO’nun eski başkanı Tsunehisa Katsumata, başkan yardımcıları Sakae Muto ve İçiro Takekuro, 2017'de açılan davada tsunami felaketini öngörememek ve buna karşı gerekli önlemleri almamakla suçlanıyordu.
Nükleer reaktörlerin erimesi doğrudan ölüme yol açmamış ancak sızıntı nedeniyle yapılan tahliye, bölgedeki bir hastanede yatan 44 yaşlı hastanın sağlık durumunu kötüleştirmiş ve hastalar hayatlarını kaybetmişti. Ayrıca santralindeki hidrojen patlamaları nedeniyle 13 kişi yaralanmıştı.
Savcılar eski yöneticilerin her biri için 5 yıl hapis cezası talep ediyordu. Davalıların avukatları ise bu kadar büyük bir tsunami felaketini tahmin edebilmenin imkansız olduğunu savunuyordu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
'Bu sadece büyük bir mücadelenin başlangıcı'
Davacıların karara itiraz etmesi bekleniyor.
5700’den fazla Fukuşima sakinini davada temsil eden avukat Hiroyuki Kawai, “Bu sadece büyük bir mücadelenin başlangıcı. Nihai amacımız birçok insanı çaresizliğe sürükleyen tehlikeli nükleer santrallerin kökünü kazımak” dedi.
TEPCO şu ana kadar felaket sonrası tazminatlara 83 milyar dolar harcadı. Fukuşima santralini hizmetten çıkarma ve radyoaktif maddeleri temizleme işlemlerinin de şirkete 129 milyar dolara mal olması bekleniyor.
Fukuşima nükleer felaketi sonrası ülkedeki tüm nükleer reaktörler kapatılmış ancak yaygın itirazlara rağmen bir dizi reaktör güvenlik kontrolleri sonrası yeniden faal olmuştu.
Independent Türkçe