İsrail Refah'ta "kırmızı çizgiyi" geçmeyecek

ABD'nin muhalefetine rağmen saldırının "ölçülü bir şekilde genişletilmesine" karar verildi

Fotoğraf:  Şarkul’l Avsat

İsrail güvenlik kabinesi, müzakerecilere ateşkes konusunda bir anlaşmaya varma çabalarını sürdürme talimatı vermesine rağmen, ordunun Refah'taki operasyonunun ‘ölçülü bir şekilde genişletilmesini’ onayladı.

Axios'un dün ismi açıklanmayan iki kaynağa dayandırdığı haberine göre söz konusu genişleme, ABD Başkanı Joe Biden'ın belirlediği ‘kırmızı çizgiyi’ aşmayacak. Üçüncü bir kaynak ise operasyonun genişlemesinin İsrail'e bazı askeri yardımları askıya almış olan Biden'ın belirlediği çizginin aşılması olarak görülebileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu arada İsrail tankları Refah'ın doğu ve batı yarısını ayıran ana yolun kontrolünü ele geçirerek, şehrin doğu yakasındaki ‘kırmızı bölgeyi’ tamamen kuşattı.

Öte yandan Hamas'a yakın Filistinli bir kaynak Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların bir ‘yıpratma savaşına’ dönüşebileceğini ima ederek, bunun “mümkün ve doğal olduğunu, çünkü direnişin bırakın Refah'ı, işgalin işgal edip yıktığı bölgelerde bile kendini yeniden konumlandırdığını ve bugün için kendini iyi hazırladığını” söyledi.

BM'de Filistin oylaması

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda ise 193 ülkeden 143'ünün oyuyla Filistin'e uluslararası örgütlerde yeni ‘haklar ve ayrıcalıklar’ tanıyan bir kararı ezici bir çoğunlukla kabul etti. Karar, BM Güvenlik Konseyi'ne Filistin'in küresel forumlarda 194’üncü devlet olması talebini yeniden gözden geçirme çağrısında bulunuyor.

Bu hamle ‘sembolik’ olmakla birlikte hem İsrail'i hem de ABD'yi kızdırdı. BM Genel Kurulu'nun 193 üyesinden sadece dokuzu itiraz ederken 25 ülke çekimser kaldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU