Güneş Sistemi dışında ilk kez kütleçekim kilidi içinde bir gezegen keşfedildi.
Bir gökcisminin kendi etrafındaki dönüş hızının yörünge dönüş hızıyla aynı olması sonucu sürekli olarak bir yüzü çevresinde döndüğü cisme dönük oluyor; örneğin Ay'ın hep aynı yüzü Dünya'ya bakıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kütleçekim kilidi diye bilinen bu duruma Güneş Sistemi'nde genellikle uydu ve gezegen sistemlerinde rastlanırken bilim insanları ilk kez bir ötegezegende gerçekleştiğini doğruladı.
Gökbilimciler bu durumun Güneş Sistemi dışında da var olduğundan uzun zamandır şüpheleniyor. Bu şüpheyi doğrulamak için LHS 3844b (veya Kua'kua) adlı Dev Dünya'yı inceleyen bilim insanları Spitzer Uzay Teleskobu'ndan gelen kızılötesi verileri kullandı.
Bu sayede gezegenin, yıldızından gelen ışığın ne kadarını yansıttığını ölçen araştırmacılar ötegezegenin yüzey sıcaklığını hesapladı. Yıldızın yörüngesindeki farklı noktalarda bu hesaplamayı yapan araştırmacılar gezegenin bir tarafının diğerinden çok daha soğuk olduğunu saptadı.
Bulguları kesinleştirmek için daha güçlü araçlarla yapılacak gözlemlere ihtiyaç var fakat The Astrophysical Journal'da yayımlanan yeni çalışma, ötegezegenlerin yıldızlarıyla kütleçekim kilidine girebileceğine dair bugüne kadarki en sağlam kanıtı sunuyor.
LHS 3844b, yıldızına çok yakın olmasından dolayı bildiğimiz şekliyle yaşama ev sahipliği yapabilecek durumda değil. Öte yandan bilim insanları kütleçekim kilidi içinde bir ötegezegen bulunmasının, Samanyolu Galaksisi'nde bunlardan çok daha fazlası olduğuna işaret ettiğini söylüyor. Araştırmacılar bu gezegenlerden bazılarının, sıcak ve soğuk tarafları arasındaki sınırda yaşamı barındırabilceğini düşünüyor.
Independent Türkçe, Science Alert, Phys.org, The Astrophysical Journal
Derleyen: Büşra Ağaç