Hindistan'ın "Asya'nın Silikon Vadisi" diye anılan Bangalor şehri büyük bir su sorunu yaşıyor.
Karnataka eyaletinin başkenti Bangalor, Hindistan devletine ait havacılık ve savunma şirketlerine ek olarak yarı iletken çip üreticilerine ve teknoloji firmalarına ev sahipliği yapıyor.
ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), 15 milyon nüfusa sahip şehrin, yağış alsa bile yıllardır çözülemeyen altyapı ve kanalizasyon sorunları nedeniyle su sıkıntısı yaşadığını yazdı.
Su sorunu üzerine araştırmalar yapan Vishwanath Srikantaiah "Su var, bununla ilgili bir sorun yok. Problem tamamen devletin başarısızlığından kaynaklanıyor" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Uzman, 1990'lardan bu yana şehrin teknoloji alanındaki yatırımlarla çok hızlı büyüdüğünü, nüfusun üçe katlandığını ve altyapı çalışmalarının buna yetişemediğini söyledi. Araştırmacı, çoğu su sisteminin 1950'lerden kalma olduğuna işaret etti.
Halkın çoğunlukla kuyu açarak suya erişmeye çalışıldığına dikkat çekilen haberde, yetkililerin 14 bin kuyu açtığı fakat bunların yarısının kuruduğu belirtildi. Diğer yandan hükümetin bilgisi olmadan 450 bin ila 500 bin kuyunun açıldığı bildirildi.
Sorun, kanalizasyon ve su taşıma sistemlerinin yetersizliğinin yanı sıra kontrolsüz şekilde açılan yüzbinlerce kuyunun yeraltı kaynaklarını tüketmesinden de kaynaklanıyor.
Diğer yandan Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, şehir nüfusunun toplamda günde en az 2 milyar litre suya ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
Bu ihtiyacın yüzde 70'i Kaveri Nehri'nden karşılanıyor. Nehir, Karnataka eyaletinden başlayarak Tamil Nadu eyaletinde Bengal Körfezi'ne dökülüyor. Öte yandan iki eyalet arasında buradaki su kaynağının paylaşılmasında da uzun süredir anlaşmazlıklar yaşanıyor.
Geriye kalan 600 milyon litrelik su ihtiyacıysa sondaj kuyularından karşılanıyor. Sular bu kuyulardan tankerlerle dağıtılıyor.
Bazı kuyulardan çıkarılan suları tankere doldurup satan Prakash Chudegowda, "Günde 50 kişiden telefon alıyorum, 15'ine ancak ulaşabiliyorum" dedi.
Ayrıca geçen yıl muson yağmurlarından beklenen verimin elde edilememesi yeraltı su seviyelerini de düşürdü. Bu durum da günlük su arzında 200 milyon litrelik eksikliğe yol açtı.
Independent Türkçe, New York Times, BBC