ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin yasa dışı petrol satın almasını engellemeyi amaçlayan yeni bir görev gücü başlattı

Çalışma grubunun ilk toplantısı dün Washington’da yapıldı

Dikenli tellerin yanında Kuzey Kore bayrağı dalgalanıyor / Fotoğraf: Reuters

ABD ve Güney Kore, bu hafta Kuzey Kore’nin nükleer silah programını desteklemek amacıyla yasa dışı petrol satın almasını engellemeyi amaçlayan yeni bir görev gücü başlattı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre çalışma grubunun ilk toplantısı dün Washington’da yapıldı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, toplantıya diplomasi, istihbarat, yaptırımlar ve deniz ambargosundan sorumlu bakanlık ve kurumlardan 30’dan fazla yetkilinin katıldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, tarafların Rusya’nın Kuzey Kore’ye rafine petrol sağlama olasılığına ilişkin endişelerini dile getirdiği ve Moskova ile Pyongyang arasındaki yasadışı işbirliğini askıya almanın yollarını tartıştığı bilgisi verildi.

Bakanlığın açıklamasında ayrıca, “Petrol, Kuzey Kore’nin nükleer ve füze silahları geliştirmesi ve askeri statüsü için önemli bir kaynaktır” denildi.

Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımları, ülkenin nükleer ve füze programlarını kısıtlamak amacıyla Kuzey Kore’yi yılda 4 milyon varil ham petrol ve 500 bin varil rafine petrol ithal etmekle sınırladı.

BM’den bir diplomatı geçen hafta Reuters’e verdiği demeçte, Rusya’nın, Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımları izleyen Uzmanlar Paneli’nin görev süresinin devam etmesi yönündeki BM kararını veto etme ihtimalinin güçlü olduğunu söyledi.

BM Uzmanlar Paneli’nin bu ay açıkladığı son raporda, Kuzey Kore bayraklı tankerlere geçen yıl 1 Ocak ile 15 Eylül tarihleri ​​arasında 1,5 milyon varilden fazla rafine petrol teslim edilmiş olabileceği belirtiliyor.

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin Rusya’ya Ukrayna’da kullanılmak üzere silah sağladığını, Rusya ve Kuzey Kore’nin ise askeri işbirliğini geliştirme sözü vererek bunu yaptığını vurguladı.

Ticari uydu görüntüleri, bazı yaptırım uygulanan gemiler de dahil olmak üzere, Kuzey Kore’ye ait petrol tankerlerinin son birkaç hafta içinde Rusya limanlarını ziyaret ettiğini gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD ile Güney Kore arasındaki ortak görev gücünün, yaptırımlardan kaçınma faaliyetlerinin tespit edilmesi ve tek taraflı yaptırımların uygulanması da dahil, Kuzey Kore’nin rafine petrol satın alma ağlarını sekteye uğratmak için olası önlemler üzerinde çalıştığını bildirdi.

Bakanlık, söz konusu görev gücünün, gelecekte kömür satışları da dahil olmak üzere diğer yaptırımdan kaçınılan alanları hedef alabileceğini bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU