James Webb Teleskobu evrenin en eski ölü galaksisini keşfetti

Bilim insanları şaşkına döndü

Keşfedilen galaksinin 13,1 milyar yıl önce yıldız oluşturmayı bıraktığı anlaşıldı (Reuters)

James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanan gökbilimciler, evrenin en eski ölü galaksisini keşfetti.

Keşfedilen galaksinin, evren henüz 700 milyon yaşındayken aniden ve gizemli şekilde yıldız oluşumunu durdurduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dün bilimsel dergi Nature'da yayımlanan araştırmada, keşfedilen galaksiye JADES-GS-z7-01-QU ismi verildi.

Araştırmaya öncülük eden Cambridge Üniversitesi'nden Tobias Looser, "Galaksilerin yeni yıldız oluşturmak için zengin bir gaz tedariğine ihtiyacı var ve evrenin erken dönemleri bu konuda açık büfe gibiydi" ifadelerini kullandı.

Ancak keşfedilen ölü galaksi, bilim insanlarını evrenin erken dönemlerine dair bilinenler konusunda şaşkınlığa uğrattı.

Zira şu ana kadar bilinenler, keşfedilen galaksinin nasıl Büyük Patlama'nın üzerinden bir milyar yıl geçmeden oluştuğunu ve nasıl yıldız oluşturmayı bıraktığını açıklamıyor.

Araştırma ekibinden Francesco D'Eugenio, yaptığı açıklamada, "Galaksilerin genelde daha geç zamanlarda yıldız oluşturmayı bıraktıklarını görüyoruz" diye konuştu.


Araştırmacılar daha önce keşfedilen ölü galaksilerin, evrenin oluşumundan 3 milyar yıl kadar sonra yıldız oluşturmayı bıraktıklarına dikkat çekti.

Looser, "Erken evrende her şey daha hızlı ve daha dramatik şekilde yaşanmış gibi görünüyor. Bu durum galaksilerin yıldız oluşturma sürecinden uyku sürecine geçişinde de yaşanmış olabilir" dedi.

Araştırmacılar, galaksinin içinde yaşanan bir türbülansın yıldız oluşumunu sağlayan gazı dışarı atmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Bir diğer olası senaryoysa, o dönem galaksinin çevresindekilerin, yıldız üretimiyle tükenen gazı yeniden üretememiş olması.

Ancak gökbilimciler, bu senaryolardan herhangi birinin James Webb Uzay Teleskobu'yla gördüklerini açıklayacağından emin olmadıklarını vurguladı.

Büyük Patlama'nın ardından ışığın nasıl oluştuğu ortaya çıktı

Öte yandan evrenin erken dönemiyle ilgili yapılan bir başka araştırma, Büyük Patlama'nın ardından sonsuz boşlukta ışığın nasıl oluştuğunu ortaya koydu.

Hubble ve James Webb teleskoplarından elde edilen bulgulara göre, erken evrende serbest uçuşan fotonların kökeni küçük cüce galaksilerdi.

Işık saçan bu galaksiler aynı zamanda intergalaktik uzayı dolduran bulanık hidrojenin sisini de temizledi. 

Paris Astrofizik Enstitüsü'nden İrina Chemerynska, "Bu keşif, erken evrenin evriminde ultra-sönük galaksilerin oynadığı önemli rolü ortaya çıkardı" dedi.

Chemerynska, "Bu galaksiler iyonlaştırıcı fotonlar ürettiler. Bu fotonlar da nötr hidrojeni iyonlaşmış plazmaya çevirdi. Bu durum , düşük kütleli galaksilerin evrenin tarihinde oynadığı rolü anlamanın önemini ortaya koyuyor" diye konuştu.


Independent Türkçe, Live Science, Science Alert

DAHA FAZLA HABER OKU