Yavuzyılmaz'ın yayınladığı ve 2021 ila 2022 tarihli ÇED raporlarına göre dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum'un onayıyla İliç'te yığın liç sahasının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde, inşa edilmiş gibi gösterilerek sahanın kapasitesi kağıt üzerinde 85,3 milyon tona çıkarıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yavuzyılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; yu vurguları yaptı:
Oysa ilk 4 fazın kapasitesi 58 milyon ton ve bu kapasite 2021 yılı ekim ayında dolmuş durumda. Son 2 yıldır bu liç sahasına fazla yükleme yapılmış! Bu aşırı yükleme hem Anagold, hem Kartaltepe şirketleri tarafından yapılıyor. Bakanlıklarca doğru düzgün denetlenmiyor. Sonuç; kapasite fazlası üretim ve denetimsizlik nedeniyle yığın liç sahası yıkıldı!
İliç'te Anagold'un işlettiği altın madeninde meydana gelen facianın nedenini tespit ettik.
— Deniz Yavuzyılmaz (@yavuzyilmazd) March 4, 2024
Dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un onayıyla
Yığın liç sahasının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde, inşa edilmiş gibi gösterilerek sahanın kapasitesi kağıt üzerinde 85,3 milyon… pic.twitter.com/wCnOXBF7nw
Yavuzyılmaz bir diğer paylaşımında ise; İliç’te Anagold’un işlettiği ‘Çöpler madeninde’ aşırı yükleme yapılan ve kayma yaşanan yığın liç sahasına Kartaltepe A.Ş. adlı bir şirketin de, ‘Çakmaktepe madeninden’ çıkardığı oksit cevherlerini getirip yığdığını tespit ettiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
Sonuç olarak: Bu maden tesisinde bir değil iki şirketin üretim baskısı var! Bu üretim baskısını kuran şirketlerin sahipleri de aynı! %80 SSR Mining ve %20 Lidya Madencilik (Çalık Grubuna bağlı) Sonuç felaket!
İliç’te Anagold’un işlettiği ‘Çöpler madeninde’ aşırı yükleme yapılan ve kayma yaşanan yığın liç sahasına
— Deniz Yavuzyılmaz (@yavuzyilmazd) March 4, 2024
Kartaltepe A.Ş. adlı bir şirketin de, ‘Çakmaktepe madeninden’ çıkardığı oksit cevherlerini getirip yığdığını tespit ettik.
Sonuç olarak:
Bu maden tesisinde bir değil… pic.twitter.com/YFfIhu8bEU
Independent Türkçe