Meteoroloji uzmanlarının civarda "olması muhtemel" bir volkanik patlama uyarısında bulunması üzerine İzlanda'nın simgesi haline gelmiş Mavi Lagün (Blue Lagoon) kaplıcası cumartesi günü tahliye edilmek zorunda kaldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kaplıca, sismik aktivite dalgasının ülkeyi etkilemeye devam etmesi nedeniyle son aylarda bir dizi kapanmayla karşı karşıya kaldı.
İzlanda'nın ulusal yayın kuruluşuna göre, lagünün çevresindeki alanda "yoğun sismik aktivite" yaşandıktan sonra lav akmaya başladı.
Kaplıca, internet sitesinde yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
Mavi Lagün'e birkaç kilometre uzaklıktaki bilinen bir bölgede artan sismik aktivite ve değerli misafirlerimizle personelimizin güvenliği ve sağlığına olan sarsılmaz bağlılığımız nedeniyle bugün tesislerimizde bir tahliye başlattık.
Bunun sonucunda tüm tesislerimiz bugünün geri kalanı ve 3 Mart Pazar günü kapalı kalacak ve bu süre zarfında durum yeniden değerlendirilecek.
İzlanda Meteoroloji Ofisi'nden yapılan son güncellemede, Reykjanes Yarımadası'nda yaklaşık 4 kilometrelik bir çatlağın açılmasının ardından magma akışının durmuş gibi göründüğünü belirtti.
Sismisite, 18 Aralık 2023'te oluşan çatlağın güney ucunda başlamıştı. Volkanik aktivite nedeniyle bölgede aylardır devam eden aksaklıkların yanı sıra yakındaki Grindavik kasabası sakinleri de tahliye edilmişti.
İzlanda Meteoroloji Ofisi perşembe günü bir patlamanın çok az bir uyarı süresiyle, hatta 30 dakikadan daha kısa bir sürede başlayabileceği uyarısında bulunmuştu.
Ardından cumartesi günü tahminciler, magma hareketlerinin başladığını ve bir yarık püskürmesinin muhtemel olduğunu doğruladı.
Göstergeler magma faaliyetinin durduğunu gösterse de Meteoroloji Ofisi, magma akışının sona erip ermediğini ve bir patlama olup olmayacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.
Kuzey Atlantik'teki volkanik bir sıcak noktanın üzerinde yer alan İzlanda'da ortalama her 4 ila 5 yılda bir patlama meydana geliyor.
Kabaca ABD'nin Kentucky eyaleti büyüklüğünde olan İzlanda, sahip olduğu 30'dan fazla aktif volkanla gurur duyuyor. Bu da Kuzey Avrupa adasını binlerce heyecan arayan kişinin ilgisini çeken niş bir segment olan volkan turizmi için önemli bir yer haline getiriyor.
2010'da gerçekleşen Eyjafjallajokull yanardağının patlaması, son zamanlardaki en yıkıcı olanıydı; bu patlama atmosfere devasa kül bulutları püskürtmüş ve Avrupa üzerindeki hava sahasının geniş çapta kapanmasına yol açmıştı.
İzlanda'nın başkenti Reykjavik'in yaklaşık 50 kilometre güneybatısında yer alan 3 bin 800 nüfuslu Grindavik kasabası, kasımda tahliye edilmişti. Buna, Svartsengi volkanik sisteminin neredeyse 800 yıl sonra bir dizi depremle uyanması ve kasabayla kuzeydeki küçük bir dağ olan Sylingarfell arasındaki toprakta büyük çatlaklar açması neden olmuştu.
Yanardağ sonunda 18 Aralık'ta patlamış ve lavlar Grindavik'ten uzağa doğru akmıştı.
İkinci bir patlama 14 Ocak'ta başlamış ve lavları kasabaya doğru püskürtmüştü.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak
© The Independent