Amerikan ateşkes girişimi ve siyasi çözüm

İsrail’in insani yardım bekleyenleri katliamın ardından Washington'un pozisyonunda değişiklik olduğuna dair işaretler ve Moskova toplantısı FKÖ'nün otoritesini vurguluyor

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta yerinden edilmiş insanlar için kurulan bir kampta yemek hazırlayan yaşlı bir Filistinli kadın  / Fotoğraf: DPA

Gazze'de yüzlerce ölü ve yaralı bırakan insani yardım bekleyenlere yönelik katliamı öyle görünüyor ki; Aşırı çirkinliği göz önüne alındığında, 7 Ekim'den bu yana her gün yaşanan katliamlara rağmen, Batı için "Gazze Savaşı"na vereceği tepkide ciddi bir "dönüm noktası"dır.

Amerika Birleşik Devletleri; Güvenlik Konseyi'nde, Gazze Şeridi'nde "geçici ateşkesi" destekleyen ve yalnızca sivillere acil insani yardım ulaştırılmasına yol açacak iddialı bir "siyasi yol" belirleyen Amerikan taslağı üzerinde anlaşmaya varmak amacıyla diplomatik çabalarını yoğunlaştırdı. Bu girişim Gazze’de yaşayanların yanı sıra Gazze'nin yeniden inşası ve İsrail'le iki devletli çözüm ilkesi temelinde Filistin'in tanınması da içeriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paris, katliamı şiddetle kınadı ve bağımsız bir soruşturma talep ederek, "Gazze'de yaşananların haklı gösterilemeyeceğini ve savunulamayacağını" belirtti. Birleşmiş Milletler Gazze Şeridi'ndeki kıtlık konusunda bir kez daha uyardı "Bir şeyler değişmediği taktirde resmi istatistiklere göre düzinelerce çocuğun açlıktan öleceği neredeyse kaçınılmaz hale geldi" ifadelerini kullandı.

Bölgesel çabaların ateşkese ulaşma olasılığına ilişkin tahminler, başarı ve başarısızlık arasında eşit aralıkta kalırken, Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgiye göre Amerikan internet Axios sitesi, İsrailli yetkililerin, İsrail'in Mısır ve Katar'a, Hamas yaşayan tutukluların isimlerinin bir listesini verene kadar, görüşmelere katılmayacakları konusunda bilgi verdiğini söylediklerini aktardı.

Filistinli gruplar, Moskova'daki iki günlük bir diyalog turunun ardından, Filistinlilerin bir sonraki eyleminin öncelikleri, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün otoritesine vurgu yaparak sahneye çıkacak ortak mekanizmaların geliştirilmesi.ve Filistin birliğini yeniden tesis edecek diyalogları güçlendirme yolunda önemli bir adım oluşturan ortak bildiri üzerinde anlaşmaya vardılar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU