CHP lideri Özel'den Erdoğan'a: İstanbul'a Pinokyo'yu aday göster daha samimi bir adayın olur

Özel, “Ekrem Bey’e 'Sisi' diyerek şeytanlaştırmaya çalışıyordu. Şimdi Sisi ile ahbap oldu. Ekrem Bey’in karşısına da Murat Kurum diye bir çapsızı, bir istismarcıyı koymuşlar” dedi

Fotoğraf: X / @herkesicinCHP

Yerel seçim çalışmalarına devam eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bursa'nın Osmangazi ilçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Murat Kurum İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olsa İstanbul’un felaketi olur” diyen Özel, “Ben daha seviyesiz bir belediye başkan adayı görmedim. Kurum diyor ki; 'Beni İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçerseniz; Filisitin’li çocuklara yardım edeceğim' diyor.  Gazze’deki çocuklara yardım yapmak için 31 Mart’ta belediyeyi AKP'nin kazanması gerekiyorsa vay bizim halimize” ifade etti

TÜRK-İŞ tarafından açıklanan açlık sınırının 16 bin 200 lira civarında olduğunu belirten Özel, şöyle konuştu:

Emekli 10 bin lira alacak, tek başına yaşıyor bile olsa açlık sınırının 6 bin lira altında yaşayacak. Bu büyük bir haksızlıktır. Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulundum, tekrar bulunuyorum. 10 bin lirayı, 17 bin 2 lira olan asgari ücret düzeyine derhal çıkarmalıyız. Ben diyorum ki en düşük emekli maaşını asgari ücret yapalım, o diyor ki 'Bunu böyle yaparsam çalışanlara maaş ödeyemem.' Emekli ile çalışan karşı karşıya değildir, yan yanadır. Yarın da bu çalışanlar emekli olacak. Bu emekliler de bu memleket için yıllarca çalıştılar. Herkes bir gün emekli olacak. Onları karşı karşıya getirmek büyük bir haksızlıktır ve gerçekten emeklinin halinden anlamamaktır. Sen dünyanın en pahalı arabalarına para buluyorsun. Dünyanın en pahalı 10 makam arabasından ikisi birden bunda. Avrupa'da en pahalı makam aracına binen lider Recep Tayyip Erdoğan, onun arabası diğer liderlerinkinden pahalı ama Tayyip Erdoğan'da aynısından bir de iki tane var. Avrupa'da, dünyada 13 uçağı birden olan bir cumhurbaşkanı yok. Dünyanın en pahalı uçağına para buluyor. En pahalı makam arabasına para buluyor. Dünyanın en pahalı sarayına para buluyor. Uçan saraya para buluyor. Yüzen saraya para buluyor. Kışlık saraya para buluyor. Yazlık saraya para buluyor. Emekliye para bulamıyor. Erdoğan'ın beşli çeteye bulduğu parayı emekliye bulamamasını emeklilere şikayet ediyoruz. Erdoğan'ın, saray müteahhitlerine bulduğu parayı emekliye bulamamasını emeklilere şikayet ediyoruz.

"Emekli karta ihtiyaç var"

Özel, "Erdoğan geldiğinde en düşük emekli maaşı 1,5 asgari ücretti. Bugün 0,6 asgari ücret. Erdoğan geldiğinde emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu. Bugün emekli maaşı 2,5 çeyrek altın alıyor. Erdoğan geldiğinden beri emeklilerin cebinden her ay 5,5 çeyrek altını aldı. Erdoğan geldiğinde 8 çeyrek altın alan emekliye söylüyorum. Bugün 8 çeyrek altın alsan nasıl geçinirsin, şimdi nasıl geçinemiyorsun?" değerlendirmesini yaptı. "Emekli kart" çağrısını yineleyen Özel, şunları kaydetti:

Çok net olarak şunu ifade etmek isteriz, emekli karta ihtiyaç var. Emeklilerin kartına aradaki 7 bin 2 liranın hemen yüklenmesine ihtiyaç var. Bunun için de çok büyük bir paraya değil 780 milyon liraya ihtiyaç var. Hesabı yanıltıp 1,4 trilyon diyor, bu gerçeği yansıtmamaktadır. Erdoğan'ın sadece İliç'teki ve Türkiye'deki bütün madencilerin, iş adamlarının, holdinglerin ödemeleri gerekip de ödettirmediği vergi, emekliye lazım olan paraya yetmektedir. Sen İliç'teki katil firmadan Anagold'dan vergiyi al, holdinglerden vergiyi al, beşli çeteden vergiyi al, emekliye ver kardeşim. İşte kaynak sana ortada. Affettiğin vergileri affetmesen, vazgeçtiğin vergilerden vazgeçmesen, zenginin zenginliğine zenginlik katmasan, emeklinin sofrasına ekmek katarsın, et katarsın, süt katarsın, sobasına odun atarsın, doğal gazına para bulursun. Bu yüzden ben bu seçimin sokaktaki gündemini konuşuyorum, o da emekli yoksulluğu çalışan yoksulluğudur, kent yoksulluğudur. Biz bütün emeklileri 31 Mart'ta oy kullanırken size para bulamayan Erdoğan'a hesap sormaya davet ediyoruz. Ben bütün işçileri 31 Mart'ta oy kullanırken sizi açlığa, yoksulluğa iten Erdoğan'a hesap sormak üzere oy kullanmaya davet ediyorum. Ben esnafı, çiftçiyi, mağdurları, bütün işsizleri 31 Mart'ta bu iktidara güçlerini göstermeye ve bu iktidardan hesap sormaya davet ediyorum.

"Pinokyo Murat Kurum'dan daha inandırıcıdır"

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “Ekrem Bey’e 'Sisi' diyerek şeytanlaştırmaya çalışıyordu. Şimdi Sisi ile ahbap oldu. Ekrem Bey’in karşısına da Murat Kurum diye bir çapsızı, bir istismarcıyı koymuşlar” sözleriyle eleştiren Özel şunları söyledi: "

Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye yerel seçimlerde bir şey veremeyeceğinin kanıtı, İstanbul'daki adayının Murat Kurum olmasıdır. Sen İstanbul'a Murat Kurum'u layık görüyorsan, Murat Kurum'da '31'inde kazanırsak Filistinli çocuklara yardım yapacağız' diyorsa, daha söyleyecek bir şey yoktur. Ben Erdoğan'ın yerinde olsam, Murat Kurum'u çeker alırım. Murat Kurum'u oraya koyacağına, oraya bir tane Pinokyo koysa Murat Kurum'dan daha inandırıcıdır. Erdoğan'a buradan çağrıda bulunuyorum: Murat Kurum'u çek İstanbul'a Pinokyo'yu aday göster daha samimi bir adayın olur."

 

Madenlerin güvenli olmadan açılmamasına yönelik sözlerin çok azı tutuldu"

Özel daha sonra Manisa'nın Soma ilçesindeki Cengiz Topel Meydanı'nda düzenlenen "halk buluşmasında" seçim otobüsü üzerinden vatandaşlara seslendi. Memleketinden bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Özel, başta Somalı madenciler olmak üzere Türkiye'deki bütün madencilerin özlük haklarının iyileşmesinde emeklerinin olduğunu söyledi.

Özel, madencilerin, emeklilerin sesi olmaya, onların taleplerini duyurmaya devam edeceklerini dile getireren Özel Şunları söyledi:

Madenci kardeşim diyor ki biz iki asgari ücret alıyorsak bugün senin sayende alıyoruz. Allah senden razı olsun. Diyor ki iki gün hafta tatili olduysa senin sayende Allah razı olsun diyor. Ben de diyorum ki Soma faciasından sonra hep birlikte geldik, kaymakamlığın önünde oturduk. Kalkmadık taa Ankara’dan heyetler gelene kadar. Sözleri aldık, o sözler tutulana kadar Meclis’i kapattırmadık. Madencilere verilen sözler kısmen tutuldu. Ancak madenlerin güvenli olması, madenlerin güvenli olmadan açılmamasına yönelik sözlerin çok azı tutuldu ama o günden bugüne Türkiye’nin dört bir yanında, Ermenek’ten başlayarak en son İliç’e kadar yine madenciler emeklerinin karşılığını almak yerine hayatlarını veriyorlarsa eğer bu ülkede madencilerin ve emekçilerin daha verecek çok mücadelesi, yürüyecek çok yolu ve hep beraber elde edecek çok kazanımları olduğunu gösterir.

“Asteğmen Kubilay'ın kafasını kesen adamın mezarına çocuğu götürenlerden bu memlekete fayda gelmez”

"ÇEDES diye bir proje var. Laikliğe karşı, Atatürk'e karşı ne kadar adam varsa hepsi ÇEDES'i savunuyor, biz de bu projenin kadar tehlikeli olduğunu söylüyoruz” diyen Özel şunları söyledi:

Ne oldu biliyor musunuz? Daha dün İzmir il müftüsü ÇEDES projesi kapsamında küçücük çocukları aldı ve bir mezar ziyaretine götürdü. Kimin mezarına götürdü biliyor musunuz? Esat Erbilli'nin mezarına götürdü. Esat Erbilli kim, Menemen'de asteğmen Kubilay'ı katledip, kafasını kesip Menemen'de gezdirenler var ya onların içinde olup da yaşı yüksek olduğu için infaz edilmeyip müebbet hapse çarptırılan, suçu sabit olan Kubilay'ın katilinin mezarına çocukları götürmüşler. Şimdi bütün Atatürkçülerden sadece CHP'lilerden değil, MHP'liler diyor 'biz de Atatürk'ü seviyoruz', AK Parti seçmeninin içinde Atatürk sevgisi olan yok mu, çok. Herkese diyoruz ki bakın kardeşim 'bunlar gemi azıya' aldılar. Asteğmen Kubilay'ın kafasını kesen adamın mezarına çocuğu götürenlerden bu memlekete fayda gelmez. Ben diyorum Atatürk bize bunu öğütlüyor bana diyorlar 'sen Atatürk'le nasıl konuşuyorsun, Atatürk öldü'. Devlet Bahçeli'ye söyledim. Atatürk, Devlet Bahçeli için öldü ama bizim için ölmedi buramızda yaşıyor.

Emeklilerin ortalama 10 bin lira maaşla zor geçindiğini belirten Özel, "10 emekliden yaklaşık 8'i 10 bin lira alıyor. Daha iki gün önce Türk-İş açıkladı. Açlık sınırı 16 bin 200 lira. Emekliler açlık sınırının 6 bin lira altında geçinmeye zorlanıyor, yokluğa, felakete, açlığa sürükleniyor. Ben emekliye 'para ver' deyince, 'Emekliye para verirsem çalışanlara maaş ödeyemem' diyor. Emekliyle çalışanı karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar." diye konuştu.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde CHP'nin adaylarının sadece partinin adayı olmadığını "Türkiye İttifakı'nın adayı" olduğunu aktaran Özel, "Bu ittifakın adı Soma'da 'Soma İttifakı', Manisa'da 'Manisa İttifakı' Türkiye'de 'Türkiye İttifakı'. Bu ittifakın rengi kırmızıyla beyaz. Ay yıldızlı al bayraktan alıyor rengini. İçinde sosyal demokratlar, milliyetçi demokratlar, muhafazakar demokratlar var. Türk'ünü Kürt'ünü, Laz'ını, Çerkez'ini, Karadenizlisini, doğulusunu, güneydekini, Manisa'dakini ayırmıyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Özel, Türkiye İttifakı'nın temsil ettiği kesime işaret ederek, "Türkiye İttifakı'na Milli Takım gol atınca kim ayağa kalkıyorsa onlar oy verecek. Türkiye İttifakı, Filenin Sultanları kazandığında kim gözyaşı döküyorsa onlardan oy bekler. Kimin emekli maaşı yetmezse, kimin iş güvencesi yoksa, kimin çocuğu yurt dışına gitmek istiyor ve endişeleniyorsa onlar Türkiye İttifakı'ndadır" dedi.

Özel, konuşmasının ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ferdi Zeyrek ve Soma Belediye Başkan adayı Sercan Okur'u takdim ederek alandakilerden destek istedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU