Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), yaptığı açıklamada, "Terör örgütü IŞİD militanlarının, 1 Eylül 2015'te Suriye'nin Halep kırsalında yer alan Mare (Marea) kasabasında kimyasal silah saldırısının muhtemel failleri olduğunu" belirtti.
Örgüt, “IŞİD’in 1 Eylül 2015'te Mare kasabasını ele geçirmeyi hedefleyen sürekli saldırılarda hardal gazı kullandığına dair makul sebepler olduğunu” ifade etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şarku’l Avsat’ın Reuters Haber ajansından aktardığı habere göre OPCW’ye bağlı Soruşturma ve Tespit Ekibi, saldırı yerinde bulunan mermilerde "siyah madde" ile temas eden 11 kişinin, hardal gazına maruz kalmanın belirtileri ile uyumlu semptomlar gösterdiğini buldu. Ekibin, kimyasal maddelerin, örgütün kontrolündeki bölgelerden topçu ateşi ile yayıldığına dair kanıtlara ulaştığı belirtildi.
Ayrıca, "1 Eylül 2015'te Marig üzerine yapılan saldırıda hardal gazını kullanma araçlarına, motivasyona ve kapasiteye sahip başka bir grubun olmadığı" ifade edildi.
Örgütün önceki araştırmaları, Esed rejiminin 2017 yılının Nisan ayında sarin gazı, 2018'de Duma şehrindeki sivil yerleşim birimlerine klor gazı silindirleri attığı ve kloru silah olarak kullandığı sonucuna varmıştı.
Rejim, kimyasal silah kullandığı tespit edilmesine rağmen bu olguyu reddediyor ve ülkedeki tüm kimyasal silah kullanımlarından IŞİD’i sorumlu tutuyor.
Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan örgüt üyesi ülkeler, Rusya'nın Birleşmiş Milletler ile ortaklaşa yürütülen misyonu veto etmesinin ardından, Suriye'deki kimyasal saldırıları gerçekleştirenleri belirlemek üzere 2018’in Kasım ayında Soruşturma ve Tespit Ekibi oluşturdu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.