Avdiyivka'yı ele geçiren Rusya'nın yeni hedefi belli oldu

Rus birlikleri kenti aralıksız bombalıyor

Chasiv Yar'ın nüfusu savaş öncesinde 12 bin civarındaydı (Reuters)

Ukrayna'da Avdiyivka kentini ele geçiren Rus ordusunun yeni hedefi Donetsk'in Chasiv Yar şehri.

El Pais'in aktardığına göre, şehir Rus topları tarafından düzenli olarak vuruluyor. Geçen yıl yoğun çatışmalara sahne olan Bahmut'un 10 kilometre kadar batısında bulunan kent, Ukrayna ve Rusya güçleri arasındaki çatışmaların yeni merkezi haline gelmiş durumda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus birliklerinin Avdiyivka'dakine benzer kuşatma taktikleri kullandığı ve Rus topçularının şehrin altyapısını hedef aldığı belirtildi.

Kentteki binaların ve altyapının önemli bir kısmının yıkıldığı aktarılırken, savaş öncesi 12 bin nüfusu olan Chasiv Yar'da yaşayan sivillerin sayısıysa 300'e kadar düşmüş durumda.

Rus ordusunun Ukrayna'nın doğusundaki ilerleyişi devam etse de Ukrayna askeri istihbaratının başındaki Kirilo Budanov'a göre Rus birlikleri de cephe hattında bazı problemler yaşıyor.

Ukrayna ordusunun asker sayısı ve mühimmat eksikliği nedeniyle sıkıntılar yaşadığını kabul eden Budanov, Wall Street Journal'a verdiği röportajda Rus ordusundaki profesyonel birliklerin savaşın ilk yılında büyük ölçüde yok edildiğini öne sürdü.

Rusların üretebildiklerinden fazla top kullandığını belirten Budanov, ayrıca cephedeki eğitimsiz askerlerin intihar görevlerine yollandığını söyledi.

Rusya'nın bu yıl ana stratejik hedefleri olan Donetsk ve Luhansk'ı ele geçirmekte zorlanacağını belirten Budanov, "Bunu yapacak güçleri yok" diye konuştu.

WSJ'ye konuşan askeri uzmanlarsa, Ukrayna'nın akılcı bir savunma yapıp kendi güçlerini de yeniden toparlaması durumunda 2025'te yeni bir karşı taarruz harekatına girişebileceğini söyledi.

Öte yandan New York Times gazetesi dün yayımladığı haberde Avdiyivka'da yüzlerce Ukrayna askerinin esir düşmüş olabileceğini yazdı.

Haberde, Ukrayna güçlerinin kentten kaotik bir şekilde çekildiği ve bu nedenle verilen kayıpların fazla olduğu aktarıldı.

Gazeteye konuşan iki Ukrayna askeri geri çekilme sonucu esir alınan veya kayıp durumda olan asker sayısının 850 ila 1000 olduğunu söyledi.

Avdiyivka'da verilen kayıpların Ukrayna ordusunda zaten düşük durumda olan moralleri daha da düşürdüğü iddia edildi.

 

Independent Türkçe, El Pais, Wall Street Journal, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU