Yeni Polonya hükümeti 1,3 trilyon dolarlık tazminat talebinden vazgeçti

"Polonyalı sivillere neler yaptıklarını unuttular"

Nazi Almanyası'nın soykırım kamplarından Auschwitz de Polonya topraklarında yer alıyor (Reuters)

Polonya'da birkaç ay önce göreve gelen Başbakan Donald Tusk liderliğindeki hükümet, II. Dünya Savaşı için Almanya'dan talep edilen tazminattan vazgeçti.

Aralıkta görev süresi dolan bir önceki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) hükümeti 2022'de Berlin'e diplomatik nota vererek, savaş zararlarının tazmini için 1,3 trilyon dolar talep etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, dün konuyla ilgili yaptığı açıklamada tazminat ödenmesinin hukuki olarak mümkün olmadığına dikkat çekti.

1953'te Polonya'yı yöneten komünist hükümet, tüm savaş tazminatı iddialarından vazgeçmişti. O dönem Sovyetler Birliği'nin Doğu Almanya konusunda yaptığı baskı Varşova'nın kararında etkili olmuştu.

Ancak PiS hükümeti, o dönem ülkenin Sovyetler Birliği'nden bağımsız olmadığını öne sürerek anlaşmanın geçersiz sayılması gerektiğini savunmuştu.

Sikorski, tazminat talebinden vazgeçmelerine karşın, Polonya'nın Almanya'dan "ne alabiliyorsa alması gerektiğini" söyledi.

Almanya merkezli Der Spiegel dergisine bir röportaj veren Sikorski, "Polonya, iki kez II. Dünya Savaşı'nın kurbanı oldu. İlki Almanya tarafından, ikincisiyse savaştan sonra Sovyet askerleri tarafından" diye konuştu.

Bu durumun ülkeyi onlarca yıllık bir yoksulluğa sürüklediğine dikkat çeken Polonyalı bakan, Almanya'nın tarihin binaların restorasyonu veya ortak savunma alanlarına yatırım gibi şekillerde de üzerine düşen tazminatı ödeyebileceğini söyledi.

Sikorski, "Berlin para göndermek istiyorsa, harika! Ödeme yıl sonuna kadar yapılırsa indirime bile gidebiliriz. Ama bu savaş ve kriz döneminde para çok zor. Alman hükümetinden halkımızı ikna edecek ve onlara bu konuyu aştıklarını gösterecek bir paket hazırlamalarını istiyoruz" dedi.

Polonyalı bakan, "Her şeyin ardında, Almanlar eksik hatıralara sahipler. Holokost'u biliyorlar, Leningrad ve Stalingrad kuşatmalarını biliyorlar ama Polonyalı sivillere neler yaptıklarını unuttular" ifadelerini kullandı.

Nazi Almanyası, 1 Eylül 1939'da herhangi bir savaş ilanı yapmadan Polonya'yı işgal harekatına başlamış ve bu olay tarihe II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak geçmişti.
 

Independent Türkçe, Euractiv, BNN

DAHA FAZLA HABER OKU