Kırım saldırısı üzerine Rusya'nın Karadeniz Filosu Komutanı "görevden alındı"

Moskova'nın "Kalaşnikof ekonomisi" Batı'yı endişelendiriyor

Ukrayna savaşının üçüncü yılına yaklaşılırken, Rusya savaş sanayisini geliştirmeyi sürdürüyor (Reuters)

Rusya'nın silah üretimini ciddi ölçüde artırması Batı'yı endişelendirirken, Ukrayna'nın Kremlin'e ait bir savaş gemisini batırmasının ardından Karadeniz Filosu Komutanı Viktor Sokolov'un görevden alındığı ileri sürüldü. 

Ukrayna savaşını takip eden Rus bloggerlar, Kiev güçlerinin Sezar Kunikov adlı savaş gemisini batırmasının ardından Sokolov'un görevden alındığını yazdı.

Rusça ve İngilizce yayın yapan Amsterdam merkezli Moscow Times'ın aktardığına göre 1,2 milyon takipçiye sahip Rybar adlı Telegram kanalının dünkü paylaşımında, Sokolov'un görevden alındığı belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaşla ilgili paylaşımlar yapılan Osvedomitel ve Dva Mayora adlı iki Telegram kanalının gönderilerinde, Rus donanmasına ait geminin batırılmasının Sokolov'un sonunu getirdiği yazıldı.

Rus blogger Roman Saponkov da Sokolov'un görevden alındığını savundu. 

Söz konusu gönderilerde, komutanın görevden alındığına dair iddiaların kaynağı paylaşılmadı. Kremlin'den de iddialara dair henüz açıklama gelmedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü'nden (GUR) çarşamba günü yapılan açıklamada, Rus amfibi gemisi Sezar Kunikov'un Kırım açıklarında düzenlenen drone saldırılarıyla batırıldığı duyurulmuştu. GUR, operasyonun "Grup 13" adlı özel harekat ekibi tarafından düzenlendiğini bildirmişti.

Rus donanmasından yapılan açıklamada geminin battığına dair herhangi bir bilgi paylaşılmazken, Ukrayna'ya ait droneların imha edildiği aktarılmıştı.

"MAGURA" modeli jet ski dronelarını kullanan Grup 13, 1 Şubat'ta da Rusya'nın Karadeniz Filosuna ait "İvanovets" adlı küçük füze gemisini batırmıştı. 
 


"Savaş fabrikaları 24 saat çalışıyor"

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022'de verdiği emirle başlayan Ukrayna savaşında üçüncü yıla yaklaşılırken, Moskova'nın silah üretim ve kapasitesini artırması Batı'yı endişelendiriyor.

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'ın aktardığına göre bu ay itibarıyla Rusya'nın savunma harcamaları ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 7,5'ini oluşturuyor.

Haberde, Rusya'daki silah ve askeri araç fabrikalarında işçilerin 12 saatlik zorunlu vardiyalarla çalıştığı ve üretim tesislerinin 24 saat faaliyet gösterdiği aktarıldı. 

Putin, ülkenin en büyük ana muharebe tankı üreticisi Uralvagonzavod şirketine dün yaptığı ziyarette, tesislere 1500 kalifiye işçinin daha alınacağını ve gerekli tüm maddi desteğin sağlanacağını söylemişti. 

Rus lider, 1 Şubat'ta yaptığı açıklamada da savunma sektöründe son 1,5 yılda 520 bin kişilik istihdam oluşturulduğunu bildirmişti. 

Moscow Times'ın kasımda yayımladığı haberde, Rusya'da toplamda yaklaşık 3,5 milyon kişinin savunma sanayisinde çalıştığı aktarılmıştı. Bu da ülke nüfusunun neredeyse yüzde 2,5'ine denk geliyor. Analizde, askeri ekipman üreten fabrikalarda çalışan makine ustaları ve kaynakçıların, birçok beyaz yakalı yönetici ve avukattan daha fazla para kazandığına dikkat çekilmişti.

"Kalaşnikof ekonomisi"

Londra merkezli Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden (RUSI) Richard Connoly, Rusya'nın yaklaşık 6 bin firmadan oluşan dev savunma sektörünü "Kalaşnikof ekonomisi" diye niteledi. Connoly, bu sektörün "sofistike olmasa da dayanıklı ve büyük ölçekli çatışmalara uygun şekilde tasarlandığını" belirtti.
 

pentagon.jpg
Pentagon'un "uydu savar" sistemi SpaceX'in Falcon roketiyle fırlatıldı (Reuters)


Pentagon'un füze takip sistemi

Diğer yandan ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, çarşamba günkü açıklamasında "ABD'nin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu" söylemişti. Turner tehdide dair detay paylaşmazken ABD Başkanı Joe Biden'ın bu durumla ilgili tüm belgeleri Kongre'ye iletmesi gerektiğini söylemişti. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby ise dünkü açıklamasında, tartışılan konunun Rusya'nın geliştirdiği ve uyduları hedef alabilen bir sistemle ilgili olduğunu belirtmişti. 

ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times (NYT), Pentagon'un çarşamba günü patlak veren bu tartışmanın ardından yörüngeye bir füze takip sistemi fırlattığını aktardı. 

Fırlatmanın zamanlamasının "rastlantısal" olduğu belirtilen haberde, prototip cihazın Elon Musk'ın SpaceX firmasına ait bir roketle yörüngeye gönderildiği bildirildi.

NYT, Pentagon'un "uydu savar" sistemiyle Rusya ve Çin'e karşı yörüngede küçük ve ucuz uyduların yer aldığı bir savunma kalkanı oluşturmayı hedeflediğini yazdı.


Independent Türkçe, Guardian, Moscow Times, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU