Londra Belediye Başkanı Khan'dan deepfake kayda tepki: "Kaosun eşiğine geldik"

"Aileniz ve arkadaşlarınız görünce üzülüyorsunuz"

Khan, 2016'daki seçimde Muhafazakar Parti'nin adayı Zac Goldsmith'i geride bırakarak Londra'nın ilk Müslüman belediye başkanı olmuştu (Reuters)

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, deepfake teknolojisiyle üretilmiş sahte ses kaydı nedeniyle ciddi bir kaosun eşiğinden döndüklerini söyledi. 

Khan, Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayıncısı BBC'nin Radio 4'daki "Why Do You Hate Me?" podcastinde yaptığı açıklamada, kasımda sosyal medyada yayımlanan ses kaydıyla ilgili "Ciddi bir kargaşanın eşiğinden döndük" dedi. 

11 Kasım'da yayımlanan sahte ses kaydında Khan'ın tüm Londralıları Filistin'e destek yürüyüşüne çağırdığı duyulmuştu.

Büyük yürüyüş, İngiliz Milletler Topluluğu tarafından I. Dünya Savaşı'nda ölen askerlere saygı gösterme amacıyla düzenlenen Anma Günü'ne denk gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşçi Partisi üyesi 53 yaşındaki politikacı, kaydın tam da Britanya toplumunda kaos yaratacak bir zamanda yayımlandığını söyleyerek "Sorun ve kargaşa çıkarmak istiyorsanız daha iyi bir vakit bulamazsınız" dedi. 

BK Başbakanı Rishi Sunak, Filistin'e destek yürüyüşünün Anma Günü'ne "saygısızlık olduğunu" savunmuş, o dönemki İçişleri Bakanı Suella Braverman da eylemin iptal edilmesini istemişti.

Binlerce kişinin katıldığı Filistin'e destek yürüyüşünde, polisle eylemciler arasında arbede yaşanmıştı. Ayrıca radikal sağcı gruplar karşı protesto düzenlemiş, aktivistler arasında da çatışma çıkmıştı. Yürüyüşlerde en az 145 kişi gözaltına alınmış, 7 kişi hakkında hukuki işlem başlatılmıştı.

Yapay zekayla üretilen deepfake kayıtta "Met Polisi'ni ben kontrol ediyorum, Londra Belediye Başkanı ne derse onu yapacaklar. Britanya halkının kendine gelmesi lazım" ifadeleri de yer almıştı. 

Pakistan asıllı Britanyalı siyasetçi, ses kaydını hazırlayan kişinin yakalanamadığına dikkat çekerek "Yaptığı yanına kaldı" dedi.

Özellikle radikal sağcı grupların sosyal medyada sıkça paylaştığı kayıt, Khan'ın ırkçı saldırılara maruz kalmasına yol açmıştı. 

Khan, durumun epey sinirini bozduğunu söyleyerek "Bu tür şeyleri arkadaşlarınız ve aileniz gördüğünde son derece üzücü oluyor" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, BBC, Politico, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU