Beş Göz'ün üç üyesinden İsrail'e uyarı: "Bedel sivillere ödetilemez"

"Bu yola girmeyin"

İsrail ordusunun Refah'a yakın noktalardaki saldırıları sürüyor (Reuters)

Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda, Gazze'nin güneyindeki Refah şehrine saldırı düzenlememesi için İsrail'i uyardı. 

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon'ın bugün yayımladığı ortak bildiride, Refah'a düzenlenecek bir askeri operasyonun "felaketle sonuçlanacağı" ifade edildi.

Sivillerin bombardımanlar nedeniyle Gazze'nin kuzeyinden Refah'a kaçtığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Gazze'deki insani durum zaten vahimken, genişletilmiş bir askeri operasyonun Filistinli siviller üzerindeki etkileri yıkıcı olacaktır. İsrail hükümetini bu yola girmemeye çağırıyoruz. Sivillerin gidebileceği başka bir yer yok.

ABD ve Birleşik Krallık'ın da yer aldığı istihbarat ittifakı Beş Göz'ün üyelerinden Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda'nın açıklamasında, "Hamas'ı yenilgiye uğratmanın bedeli Filistinli sivillere ödetilemez" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ortak bildiride ayrıca Hamas'ın elindeki sivilleri geri göndermesi ve sürdürülebilir bir ateşkes için silah bırakması da istendi.

Diğer yandan Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, saldırıların İsrail'in kendini savunma hakkını aşan bir boyuta geçtiğine işaret ederek, Gazze'deki durumun "insanlık dışı" olduğunu belirtti. 

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong da Refah'a askeri operasyonun gerekçelendirilemez olduğunu söyleyerek, "İsrail'e bu yola girmeme çağrısı yapıyoruz" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün yaptığı açıklamada Mısır sınırındaki Refah kentine operasyon planından geri adım atılmayacağını bildirmişti. 

Başta ABD olmak üzere Birleşmiş Milletler (BM) ve Fransa da Tel Aviv yönetimine askeri operasyonları Refah'a genişletmeme çağrısı yapmıştı. BM verilerine göre kentte 1,5 milyona yakın sivil var.

Diğer yandan İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir haftadır kuşatma altına aldığı Nasır Hastanesi'ni de tahliye ediyor. 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın aktardığına göre İsrail ordusu, buradaki sivilleri zorla çıkararak hastaneyi karargaha dönüştürüyor. 
 


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 12 bini çocuk, 8 bin 400'ü de kadın 28 bin 576 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 68 bin 291'e yükseldi. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 570'i asker en az 1400 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Guardian, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU