İnternetteki görseller dünyadaki toplumsal cinsiyet yanlılığını güçlendiriyor

"Kalp cerrahı" araması çoğunlukla erkekleri gösterirken, "hemşire" aramasında kadın görselleri çıkıyor

(Pexels)

Yeni yapılan kapsamlı bir araştırmaya göre, internetteki görseller dünyadaki toplumsal cinsiyet yanlılığını "yansıtıyor ve abartıyor".

Milyarlarca görsel artık internette mevcut ve bu görseller, çevrimiçi içeriği görselleştirmenin yanı sıra bu içerikle etkileşime geçilmesini teşvik etmenin bir yolu olarak giderek daha fazla önem kazanıyor. Araştırmalar, bireylerin okuduğu metin miktarının azaldığını, gördüğü ve oluşturduğu görsel miktarınınsa arttığını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı zamanda bu görseller metne kıyasla daha akılda kalıcı ve duygusal açıdan daha ilgi çekici olabiliyor. Araştırmacılar bu görsellerin demografik açıdan daha belirgin olabileceğine de dikkat çekiyor: Örneğin doktorlardan bahsedilirken cinsiyet belirtmeyen zamirler kullanmak mümkün olsa da bu kişilerin görselleri genellikle cinsiyetleri hakkında bilgi verme eğiliminde.

Tüm bunlara rağmen çevrimiçi ortamda cinsiyet yanlılığına ilişkin araştırmaların çoğu metinlere odaklanmıştı. Artık araştırmacılar, internetteki görsellerde bulunan örtük cinsiyet yanlılığına ilişkin yeni ve kapsamlı bir çalışma yürütüyor.

Araştırmacılar, kadınların internette ciddi bir şekilde yetersiz temsil edildiğini buldu. Ayrıca bu görsellerin belirgin cinsiyetçi çağrışımlara sahip olma eğilimi gösterdiğini tespit ettiler: Örneğin "polis şefi", "yatırım bankacısı" ya da "kalp cerrahı" arandığında erkeklerin, hemşire ya da aşçı aramalarındaysa kadınların görülmesi muhtemel.

Araştırmanın yazarları, görseller hangi ülkeden aranırsa aransın bu durumun geçerli olduğunu tespit etti. Araştırmacılar bu bulguların internet siteleri arasında da geçerli olduğunu ortaya çıkardı: İlk çalışma Google'a odaklanmış olsa da Wikipedia ve İnternet Film Veritabanı (Internet Movie Database) yani IMDb gibi diğer sitelerde de benzer sonuçlara ulaştılar.

Aynı zamanda araştırmada bu görüntülerin bilinçdışı önyargıları doğrulamayı sağlayıp sağlamadığını belirlemek için de bir çalışma yürütüldü ve bunun gerçekleştiği ortaya kondu.

Araştırmaya yüzlerce katılımcı dahil edildi ve bazılarından Google Görseller'de meslekleri aramaları istendi ve ardından önyargılarını ölçmek için görevler yaptılar. Görselleri arayanların bilinçdışı önyargılarının daha güçlü olduğu ve bu durumun deneyin üzerinden günler geçse de devam ettiği görüldü.

Bulgular Nature'da yayımlanan "Çevrimiçi görseller cinsiyet yanlılığını güçlendiriyor" (Online images amplify gender bias) başlıklı yeni bir çalışmada rapor edildi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU