Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olan kişi sayısı arttıkça bu işlemin farklı uzantıları da gündeme geliyor. Bunlardan biri de cinsiyet belirleme. Tüp bebekte cinsiyet seçimi Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) olarak bilinen genetik tarama yoluyla gerçekleştiriliyor, spermler ayrıştırılıyor.
Dünyanın pek çok ülkesinde bu işlemin etik bulunmadığını kaydeden uzmanlar, cinsiyet tespitine izin verilmesi halinde toplumdaki dengenin sağlanamayacağı ve ilerde farklı sorunlarla karşılaşacağı görüşünde.
Ebeveynlere cinsiyet tayini hakkının verilmesiyle erkek çocukların tercih edileceği, kız çocuk sayısının azalacağı ve nüfustaki dengenin bozularak toplumsal sorunların artacağı görüşünü savunanlar da bulunuyor.
Konu hakkında görüş almak istediğimiz hekimler, Türkiye’de tüp bebekte cinsiyet belirlemenin yasal olmadığı gerekçesiyle isimlerini vermekten kaçınırken, Diyanet İşleri Başkanlığı, 2014’te yayımladığı “Cinsiyet tayini” başlıklı kararında Kur’an-ı Kerim’e atıfta bulunmuş, “zorunlu haller dışında” doğum öncesi cinsiyet tayininin dinen caiz olmadığı açıklanmıştı
Dubai’de doğum öncesi cinsiyet belirlemek isteyenlerde artış
Özellikle Avrupa’da, kendi ülkelerinde yasal olmayan bu işlemi yaptırmak isteyenlerin adresi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) oluyor. Kıbrıs gibi bir başka adreste Birleşik Arap Emirlikleri
The National’da yer alan habere göre son dönemde Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bağlı Dubai kentinde tüp bebekte cinsiyet tercihinde bulunmak isteyen ebeveyn adaylarında artış görülüyor.
Ancak Dubai'deki klinikler konuya ilişkin net rakam vermekten kaçınıyor. Bazı doktorlar, karşılaştıkları vakaların son beş yılda iki katına çıktığını belirtiyor.
Tüp bebek tedavisi için gelen ailelerin çoğunun erkek çocuk sahibi olmak istediği belirtilirken, cinsiyet seçimi işleminin 5 ila 11 bin dolara mal olduğu kaydediliyor.
Hintlerin tercihi erkek evlat
Dört çocuk sahibi İngiliz Model Danielle Llyod’un kız evlat istediği, bu amaçla Dubai'de tedavi olacağına ilişkin haberler geçtiğimiz ay Birleşik Krallık basınında yer buldu.
Ancak Llyod’un aksine bu işlemin genellikle erkek çocuk sahibi olmak için kullanıldığı belirtiliyor. BAE’de bir doğum kliniği işleten Dr. Amal Alias, erkek çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin genellikle Hindistan’dan geldiğini söylüyor ve ekliyor:
Gördüğümüz çiftlerin yüzde 20’si cinsiyet seçimi talep ediyor.
Embriyoların cinsiyeti, tıbbi testlerle belirlenebiliyor ve ailelerin istedikleri cinsiyet kadının rahmine yerleştiriliyor. Cinsiyet seçimi yapmak isteyen ailelerin ağırlıklı olarak yaşlı çiftlerden oluştuğu, gençlerin nadiren tercih ettiği belirtiliyor. Dubai’deki Conceive doğum kliniğindeki doktorlar, doğum öncesi cinsiyet tespiti işleminin giderek popülerleştiğini belirterek maliyetin 11 bin doların altına düştüğünü söylüyor.
DAHA FAZLA OKU
Diyanet: Tüp bebek tedavisinde cinsiyet seçimi caiz değil
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2014’te yayımladığı “Cinsiyet tayini” başlıklı kararında Kur’an-ı Kerim’e atıfta bulunmuş, “zorunlu haller dışında” doğum öncesi cinsiyet tayininin dinen caiz olmadığı açıklanmıştı. Gerekçe olarak ise ekolojik sorunların ortaya çıkma ihtimali ile Kur’an-ı Kerim’de cinsiyet tayininin Allah tarafından belirlenmesi gösterilmişti:
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da cinsiyete müdahale edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Erbaş konuşmalarında cinsiyet seçimini Allah’ın belirlediğini ve cinsiyet tercihinin kişisel bir özgürlük alanı olmadığını vurguluyor.
Diyanet İşleri Başkanı, Konya Kapu Camii’nde hutbe irad edip Cuma namazı kıldırırken de şu ifadeleri kullanmıştı:
Erbaş, doğum öncesi cinsiyet belirlemek kadar sonrasında değiştirmenin de dinen caiz olmadığı görüşünde:
Cinsiyete müdahale eden ve cinsiyetsizliğe davet eden çabalar sadece bireyin değil bütün bir neslin felaketini hazırlar.
Independent Türkçe