Harvard'a 500 milyon dolar bağışlamıştı, desteği kesti: "Kar taneleri yetiştiriyorlar"

"Elit eğitim kurumları, lider yetiştirme vasfını kaybetti"

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Ken Griffin'in serveti 36,8 milyar dolar (Reuters)

ABD'deki prestijli Harvard Üniversitesi'ne yıllar içinde toplamda 500 milyon dolardan fazla bağış yapan Ken Griffin, okula para desteğini kestiğini duyurdu.

Griffin, salı günü yaptığı açıklamada Amerikan üniversitelerinin gidişatından büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirtti.

Serbest yatırım fonu şirketi Citadel'in kurucusu olan girişimci, "Harvard, genç Amerikalı erkek ve kadınları liderlik vasıflarıyla sorunları çözmeleri ve zor meseleleri üstlenmeleri için eğitme rolünü sürdüreceğini net şekilde gösterene kadar kurumu desteklemeyeceğim" dedi.

55 yaşındaki yatırımcı, okula en son nisanda 300 milyon dolar bağışlamıştı. Harvard da bunun üzerine Fen Edebiyat Enstitüsü'ne iş insanının adını koymuştu. Griffin bağışını yaparken okulun "mükemmel bir kurum" olduğunu söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Griffin, 2022'de Cumhuriyetçi Parti'ye yaklaşık 60 milyon dolar bağışta bulunmuştu. İş insanı buna ek olarak başkanlık seçimlerinde adaylığını koyan ama daha sonra ülkenin eski lideri Donald Trump'ı destekleyeceğini söyleyerek yarıştan çekilen Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis'in kampanyasına da bağış yapmıştı.

Dünyanın en zengin 35. kişisi olan Griffin, ABD'deki prestijli 8 üniversitenin oluşturduğu Sarmaşık Ligi'nde yer alan Harvard ve diğer tanınmış eğitim kurumlarının çeşitlilik, eşitlik ve katılım politikalarıyla "gerçek lider yetiştirme hedeflerini kaybettiğini" savundu.

Griffin, bu elit okullardaki öğrencilerin "ezen ve ezilen söylemine kapılıp giderek mızmız kar tanelerine dönüştüğünü" söyledi. 

Donörün bağışları durdurma kararına ilişkin henüz üniversiteden açıklama gelmedi.

Harvard Üniversitesi, 7 Ekim'de başlayan Gazze savaşındaki protestolarla da gündem olmuştu. Okul, savaş karşıtı eylemlerde "Yahudi düşmanı söylemler kullanılmasına göz yumduğu" gerekçesiyle eleştirilmişti.

İsrail karşıtı gösterileri "düşünce özgürlüğü" diye değerlendirerek tepki toplayan Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay de hakkındaki kişisel tartışmaların "üniversiteye zarar vermemesi" amacıyla 2 Ocak'ta görevinden ayrıldığını açıklamıştı.


Independent Türkçe, CNN, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU