İsrail’in yaşadığı şok Han Yunus savaşını şiddetlendirdi

Netanyahu hükümeti ve Hamas tutumlarından taviz vermemeye devam ederken Guterres, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden savaşın ‘derhal durdurulması’ için çağrıda bulundu

Fotoğraf: AA

İsrail ordusundan 24 askerin bir gün içinde ölmesi Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda en büyük felaketi yaşadıklarını duyurması ve bunun İsraillilerin saflarında büyük bir şoka neden olmasının ardından dün, Tel Aviv yönetimi, güneydeki Han Yunus’ta savaşı şiddetlendirdi.

İsrail ordusundaki kaynaklar, Mühendis Birliği’nin Gazze Şeridi’nde güvenlik kordonu oluşturma çalışmaları sırasında 21 askerin öldürüldüğünü bildirdi. Savaş sonrası Gazze Şeridi’ne dokunulmasını istemeyen ABD’nin kordon konusunda karşıt bir tutuma sahip olduğu biliniyor. Ön soruşturmaya göre tünellerin birinden bir veya daha fazla silahlı Filistinli bulundu. Bir tanka ve askerlerin El-Megazi Kampı’nda (Gazze Şeridi’nin merkezinde) havaya uçurmak üzere hazırladığı iki binaya iki füze ateşlendi. Bu, binaların çökmesine ve 21 askerin ölmesine yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşgal ordusu, güçlerinin ‘geniş çaplı bir operasyon gerçekleştirdiğini ve bu operasyon sırasında Han Yunus’u kordon altına aldığını’ duyurdu. Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre İsrail tankları kıyıya giden son yolu kapatarak Refah’a ulaşmaya çalışan sivillerin kaçış yolunu kesti.

Binyamin Netanyahu hükümetinin sözcüsü, İsrail’in, Hamas’ın Gazze’de rehineleri tutmaya devam etmesi veya Gazze Şeridi’nde iktidarda kalması durumunda bir ateşkes anlaşması imzalamayacağını söyledi. Buna karşılık Hamas Siyasi Büro üyelerinden Gazi Hamad, Hamas’ın rehinelerle ilgili herhangi bir şey konuşulmadan önce savaşın durdurulması ve İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesi yönündeki kararlılığına dikkat çekti.

New York’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından düzenlenen üst düzey oturumda sırasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de ‘insani sebeplerle derhal ateşkes ilan edilmesi’ çağrısında bulunarak İsrail ve Hizbullah’ın her gün birbirine ateş açmasıyla artık daha geniş bölgesel bir şiddet yaşanması riskinin bir ‘gerçeklik’ haline geldiğine dair uyarıda bulundu. Guterres, İran destekli Husilere de Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarını ‘derhal durdurma’ çağrısı yaptı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU