Lübnan’da 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren boş olan Cumhurbaşkanlığı makamı konusunda iki hafta içinde düzenlenecek olan Beşli Komite toplantısı öncesinde Suudi Arabistan’ın Lübnan Büyükelçisi Velid Buhari, Fransız mevkidaşı Herve Magro ve Mısırlı mevkidaşı Alaa Musa ile bir araya geldi. Görüşmelerin odağında, Lübnan’daki cumhurbaşkanlığı dosyası ve Gazze Şeridi’ndeki savaş yer aldı. Söz konusu Beşli Komite’de ABD, Fransa, Suudi Arabistan, Mısır ve Katar yer alıyor.
Buhari, Magro’yu Yarzeh’teki evinde ağırladı. İkili, Lübnan’da ve bölgesel arenada yaşanan en önemli siyasi gelişmelerin yanı sıra, bölgede yaşanan gelişmeler ışığında Lübnan’ın çeşitli krizlerden çıkabilmesi için cumhurbaşkanlığı seçiminin bir an önce tamamlanması için sarf edilen çabaları ele aldı. Suudi büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede, iki dost ülke arasındaki ilişkiler ve bunları çeşitli alanlarda geliştirme yolları da görüşüldü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Buhari, Mısır Arap Cumhuriyeti’nin Lübnan Büyükelçisi Ala Musa’yı büyükelçilik merkezinde ziyaret etti. Görüşmede iki taraf, ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler, bunları güçlendirme ve geliştirmenin yollarını tartıştı. Lübnan ve bölgedeki olaylara ilişkin son gelişmeler, işgal altındaki topraklardaki gelişmeler ve bölgede art arda meydana gelen olayların yanı sıra ortak çıkarları ilgilendiren bir dizi konu sebebiyle Lübnan’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin mümkün olduğu kadar çabuk tamamlanmasının gerekliliği gibi konular da ele alındı.
Söz konusu görüşmeler, Lübnan Cumhuriyeti Baş Müftüsü Şeyh Abdüllatif Diryan’ın Katar’da yaptığı bir açıklamada, Beşli Komite’nin çabalarını överek, boş cumhurbaşkanlığı koltuğu nedeniyle Lübnan’daki bölünme konusunda uyarıda bulunduğu bir dönemde gerçekleşti.
Müftü Diryan açıklamasında, Katar Dışişleri Bakanlığı’nda Devlet Bakanı Muhammed el-Huleyfi ile görüşmesinin ardından, “Beş Yıllık Komite’nin Lübnan konusunda yaptığı, ilerde üzerine daha fazlasının katılacağı bir yol haritasıdır. Önümüze çıkan fırsatı kaçırmamalıyız. Kişisel çıkarlarımızı bir kenara bırakıp, toplumumuza yardım edelim ki başkaları da bize yardım edebilsin. Milletin ve Lübnanlıların çıkarları birinci önceliktir. Başta parlamento olmak üzere Lübnanlılar, bu yol haritasını benimsemeli ve bir an önce cumhurbaşkanının seçilmesi çağrısında bulunmalıdır” dedi.
Diryan, konuşmasının devamında, “Lübnanlılar arasında bir fikir ayrılığı görmüyoruz ancak siyasi güçler arasında görüş farklılığı var. Koalisyondaki politikacıları ülkenin iyiliği ve insanlık onurunun korunması için ortak noktalar üzerinde bir araya gelmeye çağırıyoruz. Kurumların daha da çökmesi, istikrarsızlık, kaosun tüm biçimlerine yayılması ve buna bağlı olarak milletin adeta bir komaya girmesi korkusuyla, cumhurbaşkanlığı koltuğunun boşluğu nedeniyle ülkede herhangi bir bölünme istemiyoruz” dedi. Diryan, şu ifadeleri vurguladı:
Lübnan’ın egemenliğini, özgürlüğünü ve bağımsızlığını savunmada siyasi güçlerin birbirlerine üstünlük sağlamasını istemiyoruz, bu kadar yankı uyandıran ve iddialı sloganlar yeter. Söz değil icraat istiyoruz. Reformun gerçekleştirilmesi kolektif bir sorumluluktur, herkes ülkesinden sorumludur. Milli birliğimizi, egemenliğimizi, gururumuz ve güvenilir kalemiz olan Araplığımızı korumalıyız.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.