Çin, Etiyopya ile ayrılıkçı Somaliland bölgesi arasında imzalanan deniz anlaşmasından kaynaklanan gerilimlerin yeniden artmasının ardından, Somali'nin ‘toprak bütünlüğüne’ saygı duyma çağrısında bulundu.
1 Ocak'ta imzalanan ‘mutabakat zaptı’, Somaliland bölgesinin (1991 yılında Somali'den bağımsızlığını ilan eden ancak uluslararası toplum tarafından tanınmayan eski bir İngiliz kolonisi) Etiyopya'ya bir ‘kira’ anlaşması yoluyla 50 yıl süreyle kıyılarının 20 kilometresine erişim izni vermesini öngörüyor.
Addis Ababa, anlaşmanın kendisine “Aden Körfezi'nde kalıcı bir deniz üssü ve ticari denizcilik hizmetleri” kurma olanağı sağladığını belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Somaliland üzerinde çok az yetkisi olan Somali hükümeti ise kendi adına, ‘saldırı’ ve ‘egemenliğinin bariz ihlali’ olarak gördüğü bu duruma karşı çıkmak için tüm yasal yolları kullanacağının sözünü verdi.
Somali'deki Çin Büyükelçiliği ise X platformu üzerinden bir mesaj yayınlayarak, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning'in “Somaliland, Somali'nin bir parçasıdır. Çin, ulusal birlik, egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda Somali Federal Hükümeti’ni desteklemektedir” ifadelerini paylaştı.
Çin ayrıca bölgedeki ülkelerin gerilimleri ‘diplomatik diyalog’ yoluyla yönetebilecekleri yönündeki umudunu da dile getirdi.
Doğu Afrika ülkelerini bir araya getiren Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD), dün (Perşembe), Etiyopya ile Somali arasındaki gerilimi ve nisan ayından bu yana ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki savaş nedeniyle parçalanan Sudan'daki durumu görüşmek üzere 18 Ocak'ta Uganda'da olağanüstü bir toplantı düzenleneceğini duyurdu.
Çin'den önce ABD, Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği (AfB), Arap Birliği, Mısır ve Türkiye de Somali’nin egemenliğine saygı çağrısında bulundu.
Nüfus bakımından Afrika'nın ikinci büyük ülkesi olan Etiyopya, Eritre'nin 1993 yılında bağımsızlığını kazanmasının ardından 30 yıldır mahrum kaldığı deniz limanını yeniden güvence altına almaya çalışıyor.
Somaliland, Somali'nin kaosa sürüklenmesinin ardından 1991 yılında Somali'den bağımsızlığını ilan etti. Ancak bu bağımsızlık uluslararası toplum tarafından tanımıyor.
Somaliland'ın nüfusu 4,5 milyon ve Somali'nin geri kalanıyla karşılaştırıldığında nispeten istikrara sahip. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre yek taraflı olarak ilan edilen Somaliland Cumhuriyeti, kendi para birimini ve pasaportunu çıkarıyor. Ancak uluslararası tanınma eksikliği onu izole ediyor.
Bölge, dünyanın en işlek ticaret yollarından biri olan Aden Körfezi'nin güney kıyısındaki stratejik konumuna rağmen hâlâ fakir durumda.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.