Microsoft'a göre yapay zekanın büyük atılımı pilleri önemli ölçüde değiştirebilir.
Şirket 32 milyondan fazla pil adayını taramak için yapay zeka sistemlerini kullandı. Bu sayede pillerin çalışma şeklini değiştirebilecek yeni bir malzeme üretmeyi başardılar.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yeni pil türü, lityum ihtiyacını yaklaşık yüzde 70 azaltarak pahalı ve etik açıdan sorunlu metale bağımlılığı azaltabilir. Ancak Microsoft bunun aynı zamanda yapay zeka için de büyük bir atılım olduğunu ve bu teknolojinin her zamankinden çok daha hızlı bulunabilecek gerçek ve dönüştürücü atılımlar için nasıl kullanılabileceğini gösterdiğini söylüyor.
Geçen yıl Microsoft, bilimsel keşifler için yapay zeka ve diğer son teknolojileri kullanmak üzere inşa edilen Azure Quantum Elements adlı yeni bir sistem tanıtmıştı. Halihazırda ilaç araştırmacıları da dahil şirketler olası malzemeleri test etmek için bu sistemi kullanıyor.
Ancak Microsoft, teknolojinin sentezlenebilecek ve yararlı olabilecek yeni bir malzemeyi tanımlayabileceğini kanıtlamak istediğini söyledi. Bataryaların seçilmesinin bir nedeni de günlük yaşamda fayda sağlayabilecek olmalarıydı.
Batarya teknolojisi, daha sürdürülebilir enerji türleri için potansiyel sunmasının yanı sıra sürücüsüz otomobiller ve dahası gibi teknolojilerin anahtarı olması nedeniyle özellikle son yıllarda araştırmaların hayati bir parçası.
PNNL'nin baş dijital sorumlusu Brian Abrahamson yaptığı açıklamada, "Yeni pillerin geliştirilmesi inanılmaz derecede önemli bir küresel zorluk" dedi.
"Bu yoğun işgücü isteyen bir süreç. Malzemeleri insan ölçeğinde sentezlemek ve test etmek temelde sınırlayıcı."
Microsoft daha sonra 32 milyondan fazla potansiyel malzemeyi taradı ve 50 binden fazla kararlı aday buldu. Bu sonuçları geçen ağustosta rapor etti ancak malzemelerin bu şekilde taranmasının genellikle bilimsel atılımların yalnızca başlangıcı olduğunu belirtti.
Microsoft bu kez yapay zeka sistemini kullandı ve Enerji Bakanlığı'nın Kuzeybatı Pasifik Ulusal Laboratuvarı'yla çalışarak hem bilinmeyen hem de doğada bulunmayan bir malzemeyi tespit etti. Bu malzemenin kaynakları verimli kullanan piller yapma potansiyeli gösterdiği belirtildi.
Bu laboratuvardan bilim insanları daha sonra bu malzemeyi sentezleyerek çalışan bir prototip haline getirdi. Bu da pratikte gerçekten işe yaradığını ve enerji depolamanın yeni bir yolu olma potansiyeli taşıdığını gösterdi.
Çalışmayı anlatan "Accelerating computational materials discovery with artificial intelligence and cloud high-performance computing: from large-scale screening to experimental validation" (Yapay zeka ve yüksek performanslı bulut bilgi işlemle hesaplamalı malzeme keşfinin hızlandırılması: Büyük ölçekli taramadan deneysel doğrulamaya) başlıklı makale arXiv'de yayımlandı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/tech
Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
© The Independent