OpenAI'a göre telifli eserleri bedavaya kullanmadan yapay zekayı eğitmek "imkansız"

The New York Times gibi şirketler ve George R.R. Martin gibi yazarlar, metinlerini kullandığı için OpenAI'yı dava etmişti

(AFP)

ChatGPT'nin şirketi OpenAI'ın Britanya parlamentosundan, telifli eserleri ücretsiz kullanmasına izin vermesini talep ettiği bildirildi.

OpenAI bir komiteye, bu tür verileri kullanmadan yapay zeka modelini eğitmenin "imkansız" olduğunu ifade etti.

The Telegraph'a göre OpenAI, "Bugün telif hakkı; blog yazıları, fotoğraflar, forum gönderileri, yazılım kodu parçaları ve hükümet belgeleri de dahil neredeyse her türlü insan ifadesini kapsadığından, günümüzün önde gelen yapay zeka modellerini telifli materyalleri kullanmadan eğitmek imkansız olur" diye belirtti.

Şirket, Lordlar Kamarası İletişim ve Dijital Komitesi'ne sunduğu kanıtlarda şu ifadeleri kullandı:

Eğitim verilerini bir asırdan daha uzun süre önce üretilmiş kamu malı olan kitap ve çizimlerle sınırlamak ilginç bir deney ortaya çıkarabilir ama bugünün yurttaşlarının ihtiyaçlarını karşılayan yapay zeka sistemlerini sunmaz.

OpenAI'ın ChatGPT adlı yapay zeka aracı, geniş yelpazadeki kullanıcı sorgularını anlayıp insan benzeri yanıtlar üretebilen bir dil modeli olarak Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana popüler.

Yapay zeka modeli kısa sürede, araştırma çalışmalarını özetleme, mantık sorularını yanıtlama ve hatta işletme ve tıp fakültesinin giriş sınavlarını geçme gibi önemli başarılar gösterdi.

Öte yandan ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden bu yana The New York Times gibi birçok şirketin yanı sıra Sarah Silverman, Margaret Atwood, John Grisham ve George R.R. Martin gibi ünlüler ve yazarlar, yapay zeka sistemini eğitmek için metinlerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle yapay zeka şirketine dava açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Times, gazetenin fikri mülkiyetinin "muazzam bir telif hakkı ihlali, ticari sömürü ve suiistimale" maruz bırakılarak "milyonlarca" haber metninin ChatGPT'yi eğitmek için kullanıldığını ve yapay zeka aracının artık bir bilgi kaynağı olarak gazeteyle rekabet ettiğini öne sürmüştü.

The New York Times "Microsoft ve OpenAI çalışmalarımızı ticari amaçlarla kullanmak istiyorsa, yasalar önce bizden izin almalarını gerektiriyor. Bunu yapmadılar" diye belirtmişti. 

Authors Guild (Yazarlar Birliği) ve 17 yazar tarafından OpenAI'ya karşı açılan toplu davanın avukatlarından Rachel Geman, telif hakkıyla korunan bu tür çalışmaların kullanılmaması halinde OpenAI'ın "muazzam derecede farklı bir ticari ürüne sahip olacağını" söylemişti.

Geman şöyle demişti:

Davalıların herhangi bir seçenek sunmadan ya da herhangi bir tazminat ödemeden yazarların eserlerini kopyalamaya karar vermesi, yazarların rolünü ve geçim kaynaklarını bir bütün olarak tehdit ediyor.

Öte yandan OpenAI, yayıncılarla yeni ortaklıklar kurmaya çalıştığını ve içeriklerine erişim sağlamak üzere Associated Press ve medya devi Axel Springer'la anlaşmalar yaptığını belirtmişti.

OpenAI'ın bir sözcüsü de geçen ay yaptığı açıklamada, "İçerik üreticilerinin ve sahiplerinin haklarına saygı duyuyoruz ve yapay zeka teknolojisiyle yeni gelir modellerinden faydalanmalarını sağlamak için onlarla birlikte çalışmaya kararlıyız" demişti.

Yeni başvuruda OpenAI, telif hakkı yasalarına uyduğunu belirterek "hukuki olarak telif hakkı yasasının eğitimi yasaklamadığını" düşündüğünü ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU