Batı sirklerini Moğolistan Sirk Okulu'nu terk edenler omuzluyor

"Kendi ülkemizde düzgün antrenman bile yapamıyoruz"

Moğolistan Sirk Okulu, tüm vaatlere rağmen ihtişamlı günlerine geri dönemiyor (Unsplash)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Moğolistan'daki sirk okulunun zorlu şartlarda yetiştirdiği sanatçıların, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki personel ihtiyacını karşıladığını yazdı. 

Haberde, Moğolistan Sirk Okulu'nda yetişen gençlerin, Cirque du Soleil ve Ringling Brothers gibi dünyaca ünlü sirk gruplarına katıldığı belirtildi. 

Ancak okulun 83 yıllık binasının "çatlak duvarları ve küflü tavanlarıyla çökmenin eşiğinde olduğuna" dikkat çekildi. 

Okulun direktörü olan eski sirk sanatçısı Gerelbaatar Yunden, devletten destek alamadıklarını belirterek, "Yetiştirdiğimiz kişilere dünyanın her yerinden talep var. Fakat biz kendi ülkemizde doğru düzgün antrenman bile yapamıyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

43 yaşındaki Yunden, okulda eğitim görmüş yaklaşık 1300 sirk sanatçısının Kuzey Amerika ve Avrupa'daki sirklerde çalıştığını söyledi. 

Moğolistan'da ilk sirk, Sovyet döneminde Rus sirk sanatçılarının ülkede düzenlediği gösterilerin de etkisiyle 1940'ta kurulmuştu. Moğol sirk sanatçıları Moskova'da özel eğitim aldıktan sonra kendi ülkelerinde eğitmen olarak da çalışmıştı.  

Ancak 1990'da yaşanan devrimin ardından sosyalist hükümetin istifası ve ardından patlak veren ekonomik kriz sonucunda okulun devlet tarafından fonlanması son buldu. 

Sirk okulu 2007'de Moğol sumo şampiyonu Dagvadorj Dolgorsuren'e satıldı.

Asashoryu adıyla da bilinen emeki sumo güreşçisi, sirk okulunu ihtişamlı günlerine döndürmeyi vaat etse de beklenen adımlar hayata geçirilmedi. Satıldığında halihazırda kötü durumda olan sirkte artık sadece iki veya üç ayda bir birkaç gösteri yapılıyor. 

Okulun satıldığını ve yenileneceğini duyduğunda yurtdışından ülkesine dönen sirk sanatçısı Dashdendev Nyam ise hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

38 yaşındaki Nyam, "Birkaç yıl sonra herkes pes etmeye başladı. Çok üzgündük çünkü mirasımız ve kültürümüz elimizden alınıyormuş gibi hissettik" dedi.

NYT, Asashoryu ve Moğolistan Kültür Bakanlığı'nın yorum taleplerini reddettiğini bildirdi.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU