AYM'nin Can Atalay hakkında ikinci "hak ihlali" kararına tepkiler

AYM, ilk ihlal kararını 5'e karşı 9 oyla almıştı. İkinci ihlal kararı ise 3'e karşı 11 oldu

Fotoğraf: Sosyal medya

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası nedeniyle cezaevinde bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali ararı verdi.

Atalay'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar veren AYM'nin kararında "Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının 3 karşı oy ve oyçokluğu ile ihlal edildiğine karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

İlk "hak ihlali" kararının ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararına 8 Kasım'da "uyulmamasına" karar vermişti. 

AYM, ilk ihlal kararını 5'e karşı 9 oyla almıştı. İkinci ihlal kararı ise 3'e karşı 11 oldu. 

AYM'nin kararının ardından siyaset ve medya dünyasından çok sayıda isim konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

TİP'ten yapılan açıklamada "​Başta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakimleri olmak üzere tüm yargı mensuplarına, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasının zorunlu olduğunu ve farklı yönde verilecek her türlü kararın suç teşkil edeceğini bir kez daha hatırlatıyoruz" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: 

Anayasa Mahkemesi, Hatay milletvekilimiz Can Atalay’ın başvurusu hakkında “seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ile “Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının” ikinci kez ihlal edildiğine ve tahliyesine hükmetti. Bu kararın anlamı Can Atalay’ın milletvekili olarak Silivri Cezaevinde 221 gündür tutuklu ya da hükümlü olarak değil siyasi esir olarak tutulduğunun tescillenmesidir.

​Anayasanın 153. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Gelinen noktada hukuki bir tartışmanın kalmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Şimdi yapılması gereken tek şey tahliye kararının uygulanarak Can Atalay’ın serbest bırakılmasıdır.

​Başta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakimleri olmak üzere tüm yargı mensuplarına, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasının zorunlu olduğunu ve farklı yönde verilecek her türlü kararın suç teşkil edeceğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

​Hatay halkının iradesi olan milletvekilimizin özgürlüğü bir dakika daha gasp edilmemeli ve Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır.



Atalay'ın bir an önce tahliye edilmesi Anayasa'nın gereğidir

CHP Genel Başkanı Özgür Özel X hesabından yaptığı açıklamada "Bu karara direnmek, anayasal hukuk düzenini yok saymaktır" dedi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da paylaşımında "AYM-Yargıtay tartışmasıyla Can Atalay’ın özgürlüğüne el konamaz!" dedi.

 

DEM Parti diğer Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğlu da şunları kaydetti:

AYM bugün ikinci kez, Hatay halkının vekili Can Atalay’a "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği kararı verdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ni AYM kararını uygulamak üzere göreve çağırıyoruz. Hatay halkının iradesini gasp etmekten vazgeçin, AYM kararını uygulayın! #CanAtalay 1 dk bile cezaevinde kalmamalıdır! Can Atalay derhal serbest bırakılsın!

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Feti Yıldız ise gazetecilerin sorularına şu yanıtı verdi: 

Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki bu meseleyi halletmemiz lazım. Hukuken bir çözüm bulunması lazım. Anayasa Mahkemesi kararları 'evet' bağlayıcıdır ancak Yargıtay kararları da bağlayıcıdır. Kesin hüküm. Ortada büyük bir sorun var aslında. Bunun düzeltilmesi lazım. Anayasa Mahkemesinin kararlarının gerekçesi bana göre doğru değil. 

 

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da sosyal medya paylaşımında "Yargının siyasallaşması karşısında kısmen de olsa duran Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ümit ediyorum ki artık uygulanır" dedi.

 

 

CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da "Artık yaşanan bu hukuk skandalına bir son verilmeli ve Can Atalay tahliye edilerek halkın temsiliyeti sağlanmalıdır!" ifadesini kullandı.

 

 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU