AYM, Can Atalay hakkında ikinci kez "hak ihlali" kararı verdi

"Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının üç karşı oy ve oyçokluğu ile ihlal edildiğine karar verilmiştir."

Fotoğraf: Twitter

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası nedeniyle cezaevinde bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal başvurusunu karara bağladı.

Atalay'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar veren AYM'nin kararında "Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının 3 karşı oy ve oyçokluğu ile ihlal edildiğine karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

DW’den Alican Uludağ’ın haberine göre arar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilirken, Yüksek Mahkeme, Can Atalay’a 100 bin lira tazminat verilmesine hükmetti.

Öte yandan AYM'nin, daha önce verilen hak ihlali kararını uygulamayan Yargıtay üyeleri hakkında herhangi bir suç duyurusunda bulunmayacağı bildirildi. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

AYM Genel Kurulu, 25 Ekim'de Can Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermişti.

Yüksek Mahkeme, ihlalin giderilmesi, yargılamada durma kararı verilmesi ve Atalay’ın tahliye edilmesi için kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Ancak bu mahkeme, ihlalin Yargıtay kararından kaynaklandığını savunarak, kararı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’a ilişkin verdiği hak ihlali kararına 8 Kasım'da "uyulmamasına" karar vermişti. 

3. Ceza Dairesi, ayrıca Anayasa hükümlerini ihlal ettiği ve kendisine verilen yetki sınırlarını yasal olmayacak şekilde aştığı iddiasıyla "hak ihlali kararı veren AYM üyeleri" hakkında için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Bu kararın uygulanmaması nedeniyle Can Atalay’ın avukatları, AYM’ye yeniden bireysel başvuruda bulunmuştu.

 

DW Türkçe, Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU