Eski Britanya Savunma Bakanı Wallace: "İsrail'in taktikleri çatışmayı 50 yıl daha körükler"

Eski Savunma Bakanı, Filistinlilere yönelik aralıksız saldırıların "çatışmayı 50 yıl daha körükleme" riski taşıdığını söylüyor

(Reuters)

Ben Wallace, İsrail'in Gazze'de ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü "öldürme öfkesi"nin, çatışmada yasal otoritesini kaybetme riski taşıdığı uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Savunma Bakanı, Filistinlilere yönelik aralıksız saldırılarının "çatışmayı 50 yıl daha körükleme" ve dünya genelinde genç Müslümanları radikalleştirme riski taşıdığını söyledi.

Wallace'ın meseleye dahil oluşu, Dışişleri Bakanı Lord Cameron'ın çatışmada "sürdürülebilir" bir ateşkes çağrısında bulunarak İsrail'in "çok fazla sivili" öldürdüğü uyarısını yapmasının ardından geldi.

Gazze'de ölü sayısı hızla artarken, Wallace şunları söyledi: 

Hamas'ın peşine düşmek meşrudur; Gazze'nin çok büyük bir bölümünü yok etmekse meşru değildir.

Orantılı güç kullanmak yasaldır ancak toplu cezalandırma ve sivillerin zorla yerinden edilmesi yasal değildir.

İsrail'in meşru müdafaaya ilişkin başlangıçtaki yasal yetkisinin kendi eylemleriyle zayıflatıldığı tehlikeli bir döneme giriyoruz. Yasal otoritesinin yanı sıra ahlaki otoritesini de kaybetme hatasına düşüyor.

Daily Telegraph gazetesine yazan Wallace, İsrailli siyasetçileri "zücaciye dükkanına girmiş fil" gibi davranmakla suçladı ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını engelleyemediği için "uzun vadeyi dikkate almadığını" söyledi.

Wallace, "Öldürme öfkesinin meseleleri düzelteceğini düşünüyorsa çok yanılıyor" dedi. 

Onun yöntemleri bu sorunu çözmeyecek.

Aslında taktiklerinin çatışmayı 50 yıl daha körükleyeceğine inanıyorum. Eylemleri dünyanın dört bir yanındaki Müslüman gençleri radikalleştiriyor.

Eski asker şöyle ekledi: 

Kuzey İrlanda'daki siyasi mahkumiyetler bize devletin orantısız tepkisinin bir terör örgütünün en iyi askere alma çavuşu olabileceğini öğretti.

Ağustos sonunda savunma bakanlığı görevinden ayrılan Wallace, İsrail'e "bu vahşi ve ayrım gözetmeyen saldırı yöntemine son vermesi" ve "Hamas'la farklı bir şekilde mücadele etmesi" çağrısında bulundu.

Bu çarpıcı dahil oluş, Lord Cameron'ın "sürdürülebilir olması halinde" bir ateşkesi desteklemesiyle birlikte Britanya'nın İsrail'e yönelik tutumunda yaşanan bir değişimin ardından geldi.

Lord Cameron, Alman mevkidaşı Annalena Baerbock'la birlikte kaleme aldığı görüş yazısında şunları söyledi: 

Amacımız sadece bugün çatışmaların sona ermesi olamaz. Günler, yıllar, nesiller boyu sürecek bir barış olmalı. Dolayısıyla ateşkesi destekliyoruz ancak sürdürülebilir olması koşuluyla.

Bölgede ve ötesinde pek çok kişinin derhal ateşkes çağrısında bulunduğunu biliyoruz. Bu samimi çağrıların kaynağının ne olduğunun farkındayız.

Sunday Times'a yazan Lord Cameron ve Baerbock şunları ekledi: 

Halihazırda genel ve acil bir ateşkes çağrısında bulunmanın ve bunun bir şekilde kalıcı olmasını ummanın ileriye dönük bir yol olduğuna inanmıyoruz. İsrail'in neden kendini savunmak zorunda kaldığını görmezden geliyor: Hamas, İsrail'e barbarca saldırdı ve hâlâ her gün İsrail yurttaşlarını öldürmek için roket atıyor.

Hamas silah bırakmalı.

İsrail'e uyarıda bulunan iki dışişleri bakanı şunları söyledi: 

İsrail'in kendini savunma hakkı var ancak bunu yaparken uluslararası insani hukuka riayet etmeli.

İsrail, operasyonları Filistinlilerle barış içinde bir arada yaşama ihtimalini yok ederse bu savaşı kazanamayacak. Hamas'ın yarattığı tehdidi ortadan kaldırmaya hakları var.

Ancak çok fazla sivil öldürüldü. İsrail hükümeti teröristlerle sivilleri yeterince ayrı tutmak için daha fazlasını yapmalı ve Hamas liderleriyle mensuplarının hedef alınmasını sağlamalı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU