Polonya sınırında bir Ukraynalı kamyoncu daha öldü

Blokaj sırasında yaşanan protestoların çapraz ateşinde sıkışıp kalan en az iki kamyoncu geçen ay hayatını kaybetmişti

Ukraynalı kamyon şoförleri, Polonya ve Ukrayna arasındaki Korczowa Sınır Kapısı yakınlarındaki otoparkta, ellerinde erzak dolu poşetlerle Ukrayna kamyonlarının yanından geçiyor (AFP)

Ukraynalı bir kamyon şoförü Polonya sınırında öldü. Bu, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşla tetiklenen protestolarda Polonyalı kamyoncuların ülkelerine girişi engellemeye başlamasından bu yana son bir ay içinde meydana gelen bu türden üçüncü olay.

Cumartesi günü Ukrayna'nın kamu yayıncısı Suspilne, şoförün Ukrayna'yla Polonya arasındaki 4 sınır geçiş noktasından biri olan Krakovets-Korczowa Sınır Kapısı'nda hastalandığını ve hastaneye kaldırılırken hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ukrayna'ya giden kamyonet ve kamyonlar haftalardır Polonya sınırında kilometrelerce uzunlukta bir kuyrukta sıkışıp kaldı. Polonyalı protestocular, Avrupa Birliği'nin (AB) bazı taşımacılık kurallarını gevşetmesinin ardından geçim kaynaklarının tehlikeye girdiğini ve Ukraynalı kamyoncuların işlerini baltaladığını söylüyor.

Geçen ay en az iki kamyoncu blokajda hayatını kaybederken bu durum, Ukrayna ordusuna drone yapımında gereken parçaların sevkiyatını da sekteye uğratıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna merkezli yardım kuruluşları ve savaştan zarar gören ülkenin ordusuna tedarik sağlayan şirketler, Polonyalı kamyon şoförlerinin bir aydan uzun süredir devam eden sınır ablukasını sona erdirme yönünde hiçbir işaret göstermemesi nedeniyle sorunların büyüdüğü uyarısında bulunuyor.

4 sınır kapısındaki blokaj 6 Kasım'da başladı ve dondurucu soğuklarda aşması üç haftayı bulabilen, 30 kilometreyi aşan uzunluklarda hatlar oluştu.

Protestocular, Ukraynalı şirketlerin AB bloğunda faaliyet gösterebilmesi ve Avrupalı kamyoncuların da Ukrayna'ya girebilmesi için izin almasını gerektiren sistemi yeniden yürürlüğe koymasını Avrupa Birliği'nden talep etmek üzere toplandı.

Kiev'deki yetkililer, savaş dönemindeki trafik seviyesinin kamyon izin sistemini uygulanamaz hale getirdiğini belirtiyor.

Protestocular ise Ukrayna'ya askeri sevkiyatı ya da insani yardımı durdurmadıklarında ısrar ediyor.

Sınır geçiş noktalarından biri olan Yahodin-Dorohusk bu hafta yeniden açılarak trafiğin akışına izin verilse de bir mahkemenin, Polonyalı bir belediye başkanının kamyoncuların kendi topluluğunda protesto düzenlemesini yasaklayamayacağına karar vermesi nedeniyle bu mola kısa sürebilir.

Sınır kapısındaki protestolar muhtemelen pazartesi gününden itibaren devam edecek. Slovak kamyoncular da bu hafta sınır geçiş noktalarında benzer protestolar düzenlese de cuma günü eylemlerine son vermişti.

Polonya ve diğer sınır ülkeleri, Rusya'yla savaşında Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden bazıları olmalarına rağmen kamyoncu ve çiftçiler, dünyanın en büyük ticaret bloğuna akan daha düşük maliyetli Ukrayna mal ve hizmetleri karşısında işlerini kaybetmeleri nedeniyle öfkeli.

Bu durum aynı zamanda, başvurunun onaylanması halinde Ukrayna'nın AB'ye entegrasyonunda yaşanacak zorlukların da altını çiziyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU