Kore semalarındaki ABD F-16'sı düştü

F-16 avcı uçağı denize çakılmadan saniyeler önce pilotun uçaktan çıktığına inanılıyor

Arşiv: ABD yapımı bir F-16 avcı uçağı, Endonezya ordusunun 78. kuruluş yıldönümü için Cakarta'da yapılan bir prova sırasında işaret fişekleri atarak uçuyor (AFP)

Yonhap News'un aktardığı üzere ABD'ye ait bir F-16 avcı uçağı Kore Yarımadası açıklarında Sarı Deniz'e düşerken uçaktan fırlayan pilot kurtarıldı.

Askeri bir kaynağa dayandırılan haberde avcı uçağının pazartesi günü ABD Hava Kuvvetleri'nin Gunsan'daki üssü yakınlarında eğitim yaptığı sırada sulara çakıldığı belirtildi.

ABD askeri yetkilileri, araç düşmeden saniyeler önce uçaktan fırlayan pilotu Güney Koreli yetkililerin sağ salim kurtardığını aktardı.

ABD'nin Güney Kore'deki yetkilileri ve Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü haberi henüz doğrulamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gunsan havalimanındaki ABD askeri üssü Seul'ün aşağı yukarı 180 km güneyinde yer alıyor ve tesiste yaklaşık 2 bin 800 hava kuvvetleri mensubu, ordu askeri ve diğer görevliler bulunuyor.

Bu olay Pyongyang'ın resmi gazetesi Rodong Sinmun'a göre Kuzey Kore'nin pazartesi günü, Güney Kore ve ABD'yi ortak askeri tatbikatlar düzenleyerek "çatışma ve savaşa giden yolda yürümekle" eleştirmesiyle aynı zamanda yaşandı.

Ortak tatbikatları Güney Kore'nin yıkımını hızlandırmaktan başka bir işe yaramayacak "beyhude" provokatif eylemler diye nitelendiren Kuzey Kore, yarımadada bir savaş çıkarmak için "pervasızca" koşuşturduğu gerekçesiyle Seul'e ateş püskürdü.
 

F-16 Fighting Falcon
ABD Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 Fighting Falcon ve F-35A Lightning II avcı uçakları 3 Aralık 2017'de Güney Kore'nin Gunsan kentindeki Kunsan Hava Üssü'nde taksi yapıyor (AFP)


Gazetede şöyle belirtildi:

ABD'yi arkasına alan kukla grup, kuzeyi istila etme hırsının peşinden giderek çatışma ve savaşa giden yolda yürüyor. Bu aceleci davranışı aptalca ve yıkımını hızlandıran beyhude bir cesaret gösterisi.

 

F-16
2017'de düzenlenen Güney Kore-ABD ordusunun "Max Thunder" adlı ortak hava tatbikatı sırasında ABD Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 avcı uçakları güneybatıdaki liman kenti Gunsan'da yer alan ABD hava üssünde kalkış için taksi yapıyor​​​​​​​ (AFP)


Kuzey Kore'nin yasaklanan, katı yakıtlı yeni kıtalararası balistik füzenin (KABF) de aralarında yer aldığı artan balistik füze denemelerinin ardından Güney Kore ve ABD bölgedeki eğitim tatbikatlarını yoğunlaştırdı.

Müttefikler saha tatbikatlarının Kuzey Kore'nin olası bir saldırısına verecekleri yanıtı planlama amacıyla yapıldığını savunsa da bu tatbikatları sürekli olarak istila provası diye nitelendiren Pyongyang geçmişte füze fırlatarak karşılık vermişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU