İsrail'den Yemen tehdidi: "Harekete geçmeye hazırız"

Gazze'deki çatışmalar Han Yunus'ta yoğunlaştı

İsrail ordusunun operasyonlarını yoğunlaştırdığı Han Yunus'ta savaş öncesinde 400 bin kişi yaşıyordu (Reuters)

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, dün ülkesinin Yemen'deki Husilere karşı harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik tehditlerine ilişkin ABD ve AB liderleriyle görüştüğünü söyleyen Hanegbi, "İsrail, bu olayların engellenmesi için dünyaya zaman tanıyor. Ancak konuyla ilgili uluslararası bir anlaşma olmazsa, bu deniz ablukasını yok etmek için harekete geçeceğiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2014'ten bu yana Yemen'deki iç savaşın taraflarından biri olan İran destekli Şii örgüt, 7 Ekim'den sonra deniz operasyonlarını hızlandırmış ve Kızıldeniz'deki İsrail bağlantılı gemilere yönelik saldırılar düzenlemişti.

Gazze'deki duruma ilişkin de konuşan Hanegbi, ABD'nin İsrail ordusuna operasyonlarını tamamlaması için herhangi bir süre vermediğini söyledi.

Hanegbi, "İsrail ordusuna hedeflerini tamamlaması için ihtiyacı olan süreyi söyleyecek pozisyonda olmadıklarını biliyorlar. Güzel olan şey, aynı hedefleri paylaşıyor olmamız. Operasyonun süresinin haftalarla ölçülmeyeceğini varsaymak doğru olacaktır. Aylarla ölçülebileceğinden de emin değilim" diye konuştu.

Hamas liderliğinin 7 Ekim saldırılarının ardından İsrail'den böyle bir yanıt beklemediğini öne süren Hanegbi, "Bence Yahya Sinvar, (Gazze'deki Hamas lideri) İsrail ordusunun Gazze'de istediği noktaya ulaşıp 7 bin terörist öldüreceğini düşünmedi. Bu rakam daha da yüksek olabilir" ifadelerini kullandı.

Han Yunus'ta çatışmalar yoğunlaştı

İsrail'le Hamas arasındaki ateşkesin 1 Aralık'ta çökmesinin ardından, İsrail ordusu operasyonlarını Gazze'nin güneyindeki Han Yunus bölgesinde yoğunlaştırdı.

Han Yunus sakinlerine bölgeyi terk etme çağrısı yapılırken, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, askerlerle yaptığı konuşmada Hamas'ı yenmek için "daha fazla bastırmaları" gerektiğini söyledi.

İsrail ordu sözcüsü sosyal medya hesabından Han Yunus'taki 6 bloğun acilen tahliye edilmesini istese de, Gazze sakinleri ve Birleşmiş Milletler bölgedeki sivil nüfusun gidecek bir yeri kalmadığına dikkat çekiyor.

30 akrabasıyla birlikte evlerinden çıkmak zorunda kaldıklarını belirten 57 yaşındaki Han Yunus sakini Zeynep Halil, "Çocukları uyutuyoruz ama  her an bombalanabileceğimiz korkusuyla biz ayakta kalıyoruz. Sonraki güne de çocukları nasıl doyuracağımızı düşünerek başlıyoruz" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler'e ait bir okulun bahçesinde kurulan çadırda yaşayan Almaza Ovda ise yaşananları şu sözlerle anlattı:

Kendime nasıl öleceğimi sorup duruyorum. Bir şarapnel parçası kafama saplanacak ve hemen ölecek miyim? Belki de ben uyurken o parça çadıra gelecek, vücuduma isabet edecek ve kan kaybından öleceğim. Kafamda binlerce senaryo var. Bombardıman çok, çok şiddetli ve yoğun. Çatışmalar asla durmuyor. Üşüyoruz, açız, korkuyoruz, baskı altındayız ve yorgunuz. Tanklar çevremizi bombalıyor ve şarapneller üstümüze düşüyor.

Savaşın başından bu yana 6 kez yer değiştirmek zorunda kaldığını belirten Nevraz Ebu Libde ise Han Yunus'taki sığınma yerlerinde gıda sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti.

Libde, "Açlık savaşı başladı. Bu, tüm savaşların en kötüsü" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu: Hamas militanları teslim oluyor

İsrail ordusu Gazze'ye yönelik operasyonlarını bölgenin güneyine doğru genişletirken, Genelkurmay Başkanı Halevi dün yaptığı açıklamada Hamas'ın çöküşünün başladığını öne sürdü.

Halevi, "Her gün yeni başarılar görüyoruz. Her gün daha fazla terörist ölüyor ve yaralanıyor. Son günlerde teröristlerin teslim olduğunu da görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada yayılan görüntülerde, Gazze'de yüze yakın kişinin İsrail ordusu tarafından gözaltına alındığı görüldü. Hamas militanı olduğu iddia edilen bir kişinin yarı çıplak şekilde silahını teslim ettiği anlar da görüntülere yansıdı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, görüntülerin teslim olan Hamas militanlarına ait olduğu öne sürüldü.

Ancak sosyal medyaya yansıyan bir başka videoda, aynı kişinin iki farklı teslim olma anı paylaşılarak görüntülerin kurmaca olduğu iddia edildi.

Videoda teslim olan kişinin, iki ayrı görüntüde silahını farklı elle tuttuğu görülüyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, Reuters, Times of Israel, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU