Güney Çin Denizi'nde gerilim: Yüksek alarm durumuna geçildi

"ABD bölgesel barış ve istikrarın altını oyuyor"

Çin ve Filipinler'e ait gemiler son aylarda İkinci Thomas Resifi'nde birkaç kez karşı karşıya gelmişti (Reuters)

Çin ordusundan bugün yapılan açıklamada ABD donanmasına ait bir geminin Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adacıkların bulunduğu bölgeye yasadışı şekilde girdiği iddia edildi.

ABD donanmasının Çin'in egemenliğini ihlal ettiğini söyleyen ordu sözcüsü, "ABD bölgesel barış ve istikrarın altını oyuyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD donanmasından konuyla ilgili yapılan açıklamadaysa, kıyı muharebe gemisi USS Gabrielle Giffords'un Güney Çin Denizi'ndeki uluslararası sularda rutin seyrini gerçekleştirdiği öne sürüldü.

Açıklamada, "ABD 7. filosu, onlarca yıldır her gün Güney Çin Denizi'nde operasyonlarını sürdürüyor. Bu operasyonlar, açık ve özgür Hint-Pasifik bölgesine olan bağlılığımızı ortaya koyuyor" dendi.

Çin son aylarda üzerinde hak iddia ettiği bölgede Filipinler'e ve ABD'ye ait bazı gemilerin devriye seferleri yapmasına tepki göstermişti.

Çin ordusunun açıklamasında, Amerikan gemisinin Spratly Adaları'nın bir parçası olan İkinci Thomas Resifi yakınlarına kadar girdiği ifade edildi. Açıklamada olay sırasında Çin birliklerinin yüksek alarma geçirildiği belirtirken, ABD gemisinin de bölgeden çıkana kadar izlendiği aktarıldı.

BM'nin 2016 tarihli kararına göre resif, Filipinler'in münhasır ekonomik bölgesinde yer alıyor.

Pazar günü Filipinler Sahil Güvenlik ekipleri, bölgedeki Çin askeri gemilerinin sayısındaki artışı gerekçe göstererek Güney Çin Denizi'ne iki gemi gönderildiğini açıklamıştı.


Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunmuştu. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

İlk olarak sığ kayalıkları yapay adacıklara çeviren Pekin, daha sonra bunları ABD ordusuna sorun teşkil edecek şekilde füze ve radar sistemleriyle donatılmış askeri üslere dönüştürmüştü. 

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

ABD'nin de son dönemde Çin'in artan varlığına karşı bölgede "Seyrüsefer Serbestisi Operasyonları (FONP)" adını verdiği askeri devriye ve seyir faaliyetlerini artırdığı gözleniyor.


Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU