İsrail ve Hamas, esir değişimine ilişkin kriterlerin genişletilebileceğinin sinyalini verdi

İsrail’in yeni bir esir değişim formülü hazırlama çalışmalarının devam ettiği ileri sürüldü

Fotoğraf: AA

İsrail ile Hamas Hareketi arasındaki ateşkes, daha fazla İsrailli rehinenin ve Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasına ve insani durumun ‘felaket’ olarak nitelendirildiği Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırılmasına izin vermek için uzatıldı

Hamas, İsrail ile Hareket’in şu ana kadar serbest bıraktığı kadın ve çocukların dışındaki rehineleri de serbest bırakacağı yeni bir ateşkes anlaşmasına varmaya çalıştığını açıkladı.

Bu, Hamas Hareketi lideri Halil el Hayya’nın dün geç saatlerde İsrail'in, rehinelerin serbest bırakılması karşılığında serbest bırakılabilecek Filistinli kadın tutukluların listesini genişletmesi ve ateşkes şartlarında değişiklik yapılmasının düşünüldüğünün bir başka göstergesini temsil ettiği açıklamasıyla örtüşüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hayya, “Önümüzdeki iki gün boyunca işgalin buna uyacağını umuyoruz çünkü biz açık bir şekilde kadınlar ve çocuklar dışında yeni bir anlaşmaya girmeyi amaçlıyoruz, böylece kadın ve çocuklar dışında başka gruplarla da takas yapabiliriz” dedi.

Hayya, “Şu aşamada takas yapabileceğimiz kişilerle değişim sürecini tamamlamak için ek süreye gidilmesi gerekiyor” dedi.

4 gün olarak kararlaştırılan ateşkes 2 gün daha uzatıldı.

Geçtiğimiz hafta Katar ve Mısır arabuluculuğuyla varılan anlaşmaya göre Hamas, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması karşılığında Gazze'de tutuklu bulunan 50 İsrailli kadın ve çocuğu serbest bıraktı.

İsrail, olası serbest bırakılmaları için önceden gözaltına alınan 300 Filistinli kadın ve erkek çocuğun isimlerini yayınladı.

Yetkililer, dün geç saatlerde İsrail hükümetinin bu listeye 50 kadın tutuklunun ismini eklediğini söyledi.

İsrail hükümet sözcüleri, yeni esir takası ile ilgili açıklama talebine henüz bir yanıt vermezken, bu son gelişmelerin, yeni bir değişim formülü hazırlama çalışmalarının devam ettiği şeklinde yorumlandı.

Hamas, 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıda yaklaşık 240 kişiyi esir aldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU