ABD merkezli yayın kuruluşu CNN, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından İsrailli çiftçilerin çalıştıracak yabancı işçi bulmakta güçlük çektiğini yazdı.
Hamas'ın 7 Ekim'de saldırdığı noktalardan biri olan Alumim isimli yerleşimde 23 Taylandlı ve Nepalli tarım işçisi öldürülmüştü.
20'ye yakın tarım işçisi de Hamas tarafından Gazze'ye kaçırılmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Saldırıların ardından çok sayıda yabancı işçinin İsrail'i terk ettiği belirtildi. İsrail hükümetinin verilerine göre 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 10 bin tarım işçisi ülkeden ayrıldı.
Ancak bu durum İsrail'in mandıraları ve tarım çiftlikleri için neredeyse bir varlık problemi yaratıyor. Zira mandıralardaki ineklerin günde birkaç kez eğitimli kişiler tarafından sağılması gerekiyor ve birçok tarım ürününün hasat mevsimleri de gelmiş durumda.
İsrailli gönüllüler çiftliklerin hayatta kalabilmesi için bölgeye gitse de, halen çok sayıda yabancı işçiye ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
CNN'e göre bölgedeki çiftçiler, herhangi bir güvenlik garantisi verilmezse Gazze yakınlarında tarım yapmanın imkansız hale gelmesinden endişe ediyor.
7 Ekim'deki saldırıların ardından ülkesi Tayland'a dönen tarım işçisi Nattaphong Duangchan CNN'e yaptığı açıklamada, "Hâlâ korkuyorum. Geri dönüş benim için bir seçenek değil" ifadelerini kullandı.
İsrail'deki Taylandlı işçiler üzerine çalışan antropolog Matan Kaminer ise, "Taylandlı işçiler çok kritik önemde. İsrail çiftliklerinde angarya ve ağır işleri düşük ücret karşılığında 90'lardan bu yana Taylandlı işçiler yapıyordu" diye konuştu.
1990'lara kadar İsrail çiftliklerinde Filistinli işçiler çoğunluktaydı ancak Birinci İntifada'nın ardından bu durum değişti.
İsrail Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre şu anda çiftliklerdeki işçi eksiği sayısı 30-40 bin aralığında. Bunlardan yarısı Batı Şeria'da İsrail'e girişlerine ekimden bu yana izin verilmeyen Filistinli işçilerin yokluğundan kaynaklanıyor.
Gazze çevresinde çalışan Taylandlı işçilerin sayısıysa savaş öncesindeki dönemde 6 bine kadar ulaşmıştı. İsrail hükümeti bu işçilerin geri dönmemesi durumunda bu bölgelerde çalışması için Sri Lanka'dan 5 bin işçi getirmeyi planlıyor.
Independent Türkçe, CNN, AA