Bir güvenlik yetkilisinin ses kaydı Lübnan'ın devlet borçlarını ödememesinin ardındaki nedenleri ortaya çıkardı

Lübnan devletinin borçlu olduğu tahvillerin değeri 32 milyar ABD dolarını buluyor

Lübnan'ın 7 Mart 2020'de Eurobond borcunda temerrüde düştüğünü açıkladığı gün Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn mali toplantıya başkanlık ediyor / Fotoğraf: Reuters

Lübnan Kamu Güvenliği Ajansı Eski Genel Müdürü Tümgeneral Abbas İbrahim'e atfedilen bir ses kaydı, "Lübnan devletinin borç senetlerini ödeyememesi" konusundaki tartışmayı yeniden alevlendirdi.

O dönem Hasan Diab başkanlığındaki Lübnan hükümeti 7 Mart 2020'de oybirliğiyle temerrüt kararı almıştı. 

Kayıtta Abbas İbrahim'in temerrüt kararını "büyük bir suç" olarak tanımlaması dikkat çekti.

Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame'nin kendisinden Lübnan hükümetinin borcu olan "Eurobond" faizi olan 600 milyon ABD dolarını ödemesini ve 6 ay ile bir yıl arasında değişen süre satın almasını isteyen görüşmesini hatırlatan İbrahim şunları söyledi:

Temerrüt herkesin ortak kararıydı. Bazıları bu temerrüt kararından çıkar sağladı. Bazıları bu kararı aptalca algıladı. Sosyalist sistemi yeniden kurabileceklerini düşünenler oldu.


İbrahim ayrıca ses kaydında "temerrüdün ülkenin mahvolmasına yol açacağı ve gerçekte de böyle olduğu" yönünde üzüntüsünü dile getirerek, şöyle konuştu:

Bazı kişiler borcun ödenmemesinden menfaat sağladı.
 


#Abbas_İbrahim'in büyük mali suçun ödeme yapılmadığı sırada meydana geldiğini söylediği ses kaydı.

Lübnan Kamu Güvenliği Ajansı Eski Genel Müdürü, #RiyadSalama'nın ödeme kararı konusunda yardım istemek ve Eurobond sahipleriyle pazarlık yapmak için zaman kazanmak amacıyla kendisini aradığını, ancak özel çıkarlara hizmet etmek için ödemede temerrüde düşmede ısrar edenler olduğunu söyledi.

 
Müzakereler ne zaman başlıyor?

Lübnan hükümeti, 2020'de 7 Mart'taki meşhur toplantının ardından, 20 Mart’ta Lübnan vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanma bahanesiyle 2,2 milyar ABD doları tutarındaki Eurobond'ları geri ödememe kararı almıştı.

Hassan Diab, ülkenin döviz rezervlerinin "kritik ve tehlikeli seviyeye" ulaştığından bahsederek, 2020'de 4,6 milyar dolar olarak tahmin edilen büyük mali yardımların ödenmediğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diab o dönemde "kararın, güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomi inşa etmek için gerekli kapsamlı bir reform programının başlatılmasıyla birlikte, tükenmeyi durdurmanın ve kamu çıkarlarını korumanın tek yolu olduğunu" öne sürmüştü.

Aradan üç yıl geçti ve temerrüt Lübnan'ın mali itibarını olumsuz etkiledi, mevduatların değeri düştü ve devlet gerçek reform yönünde fiili bir adım atmadı.

Öte yandan, borçlarını ödemeyen kişilere uygulanan prosedüre benzer şekilde "devletin iflasının ilan edilmesi" konusunda da hukuki tartışma çıktı.


Planlı karar

Ekonomi uzmanlarından oluşan bir kesim, temerrüde düşme ve ödemeyi durdurma kararının planlı olduğunu düşünüyor.

Ekonomist Bilal Allame, "Bu yönde baskı yapanlar var, buna karşı kışkırtmalara da tanık olduk. Başkan Hassan Diab bile kararı yayınlamak zorunda kaldı ve yararlanıcılar tarafından ikinci bir oturum için süre verilmedi. Bankacılar, danışmanlar ve başkanlık sarayı çevresindekiler tarafından alınıp satılan ve daha sonra daha yüksek fiyatlara müzakere edilecek bu karardan ulusal çıkarlar pahasına pek çok kar elde edildi" dedi.

Zorunlu rezervin Mart 2020'de 25-29 milyar ABD doları arasında seyrettiğini söyleyen Allame, "Yurt dışında da çok sayıda yatırım vardı; bu yatırımlar, Lübnan'ın kalan tahvillerin ertelenmesi karşılığında 600 milyon dolar ödeyebilmesini, Eurobond'ların değerini ve Lübnan devlet tahvillerinin güvenilirliğini koruyabilmesini sağladı" dedi.

Ülkenin dokunulmazlığını kaybetmesine ve dünyanın Lübnan’a olan güveninin ortadan kalkmasına neden olan bu talihsiz kararın olumsuz etkisi konusunda uyaran Allame, bahse konu kararın Lübnan'ın uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından notunun düşürülmesine yol açtığını ifade etti.

 
Temerrüdü telafi etmenin bir yolu var mı?

Devlet borçlarında temerrüdün emrivakiye dönüşmesinin ardından dikkatler hükümetin alabileceği tedbirlere, alacaklılarla müzakere inisiyatifine ve borçların ertelenmesine odaklandı.

Ayrıca o dönemde bu acı bardağı içmemek mümkün mü diye merak edenler de var. Bankacılık Denetleme Kurumu Eski Başkanı Semir Hamud'a göre "varsayımsal" kelimesi herhangi bir ekonomik kararın teşhisi için uygun değil.

Hammud, "Ancak mantık şunu söylüyor. Hiçbir borçlu, alacaklıya ve onun menfaatlerine bakmaksızın, borçlarını organize olmadan ve bireysel olarak ödemede başarılı olamaz" dedi.

Dönemin hükümeti ile Merkez Bankası yönetimi arasındaki gergin ilişkinin temerrüt kararı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Hamud, "Dosyayı çeşitli makamlar arasında sakin bir şekilde tartışmak yerine, bileşenler arasında anlaşmazlıklar ortaya çıktı. Kriz, para otoritesinin borçları yeniden yapılandırmak ve yeniden planlamak için alacaklılarla müzakere etmesiyle çözülebilirdi. Müzakere görevini sessizce ve gürültüsüz yürütmek merkez bankasının göreviydi. Ama tam tersi oldu. Temerrüt ülkenin güven ve kredi kapasitesine de yansıdı" diye konuştu.


Kötü tedavi

Hamud, "krizin ele alınmasının krizin kendisinden daha kötü olduğuna" inanıyor.

Hamud, Vali Riyad Selame'nin 2013 yılında finans mühendisliği yoluyla çözmeye çalıştığı krizin işaretlerinin ortaya çıktığı 2011 yılına geri döndü.

Ancak 2018 yılında açık ortaya çıkmaya başladı ve sonrasında büyük çöküş yaşandı.

Hamud şunu sorguladı:

Bugün alacaklılarla kim pazarlık yapıyor?

Peki mevduat sahiplerine kim güven veriyor?

Krizi çözecek mevzuat nerede?
 


Bankacılık Denetleme Kurumu Eski Başkanı sözlerine şunları ekledi:

Bankalar nasıl maaş ödüyor, kar elde ediyor, operasyonel giderlerini güvence altına alıyor ve seyahatler için harcama yapılmasını sağlarken nasıl karşılığında mevduat sahiplerine tek bir dolar bile geri vermiyor?


Temel ihtiyaçları desteklemek için fon sağlama argümanını da eleştiren Hamud, "Bu görev Merkez Bankası'nın sorumluluğunda değil, genel bütçe ödenekleri ile ilgili" şeklinde konuştu.

 
Tünelden çıkış

Kriz tünelinden çıkıp Lübnan'ı pozitif sınıflandırma yoluna döndürme olasılığına ilişkin Hamud, "Her şeyin bir çözümü var ama yükün ve maliyetin katlanması gerekiyor. Çözme iradesinin yokluğunda, sorun büyüyerek devam edecek çünkü Merkez Bankası’nın ek maliyet getirmeyen sabit bir tutumu var" dedi.

Hamud, Lübnan ticari bankalarının taşıdığı sekiz milyar dolara ek olarak, uluslararası piyasalarda 24 milyar dolar arasında dağıtılan Lübnan borçlanma senetlerinin toplam hacminin 32 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.

Bu nedenle, ülkenin pozitif nota dönmesi ve Lübnan maliyesinin uluslararası piyasalardaki gerçek durumunun vurgulanması için daha sonra geri ödemeye hazırlık olarak borçların yeniden planlanması gerekiyor.

Hammud, "Bunun nedeni, arkadaşlarımız, sevdiklerimiz ve kardeşlerimiz arasında iş yapıyormuşuz gibi, rızaya dayalı uzlaşmaların artık geçerli olmamasıdır" dedi.

Hamud, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi uluslararası finans kuruluşları olan en önde gelen alacaklıları dile getirdi.

Bankacılık Denetleme Kurumu Eski Başkanı Semir Hamud, "Borçların yeniden planlanmasının ilk faydası, Lübnan'ın notunu iyileştirerek, uluslararası finans piyasalarına geri döndürmek ve bankacılık sektörünü hayata döndürerek ülkeyi uluslararası ticarette yeniden ön sıralara yerleştirmektir. Aynı şekilde borç dosyası ele alınmadan ve uluslararası sınıflandırma iyileştirilmeden bankaların yeniden yapılandırılması ve yeni kurumların kurulması mümkün değildir. D kredi notunun gölgesinde uluslararası yatırımlar gelmiyor" diye konuştu.

Hamud, krizi çözmenin yolunun, yeni bir cumhurbaşkanının seçilmesi, etkili bir hükümet ve düzenli, yıkıcı olmayan yasama çalışmaları yoluyla otoriteyi yenilemek ve anayasal kurumlara düzeni yeniden getirmek olduğuna inanıyor.

Hammud, "Hiç kimse istikrarlı temellere ve gerçek liderliğe sahip olmayan bir ülkeyle müzakere edemez. Bütün tedbirler boşa harcanan zaman içinde alınmakta olup hiçbir yürütücü veya tedavi edici güce sahip değildir" ifadelerini kullandı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU