Rusya'da gazeteci cinayetinin hükümlüsü Ukrayna'da savaşması karşılığında affedildi

Khadjikurbanov, 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı

Anna Politkovskaya öldürüldüğünde 48 yaşındaydı (Reuters)

Rusya'da 2006'da öldürülen gazeteci Anna Politkovskaya cinayetinin hükümlülerinden biri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından affedildi.

Eski bir polis memuru olan Sergey Khadjikurbanov'un Ukrayna'da savaşmak için Rus ordusuna katılma kararı nedeniyle affedildiği belirtildi.

Sergey Khadjikurbanov, cinayet öncesinde Rus gazeteciyi takip eden kişilerden biri olduğu gerekçesiyle 2014'te 20 yıl hapse mahkum edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Khadjikurbanov'un avukatı Aleksey Mikhalçik RBC'ye yaptığı açıklamada, "Khadjikurbanov, Savunma Bakanlığı'yla imzaladığı ilk sözleşmeyle Ukrayna'daki savaşa tutuklu olarak katıldı. Sonrasında affedildi ve şimdi serbest çalışan olarak imzaladığı yeni sözleşmeyle Ukrayna'daki savaşa katılıyor" ifadelerini kullandı.

Khadjikurbanov'un Rusya Savunma Bakanlığı'yla sözleşme imzaladığı ve affedildiği tarihlere ilişkin bir detay paylaşılmadı.

Öldürülen gazeteci Politkovskaya'nın çocukları ve çalıştığı gazete Novaya Gazeta kararı kınayan ortak bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Bu, düşünceleri ve profesyonel mesleği yüzünden öldürülen bir kişinin anısına saygısızlık" ifadeleri kullanıldı.

Aile, af kararını "devasa bir adaletsizlik ve keyfiyet" diye niteledi.

Araştırmacı gazeteci Anna Politkovskaya, Putin'i ve Rusya'nın Çeçenistan'da yürüttüğü savaşları eleştiren haberleriyle biliniyordu. Rus gazeteci, 7 Ekim 2006'da Moskova'daki evinin girişinde vurularak öldürülmüştü.

2014'te sonra eren davada iki kişi cinayetten dolayı ömür boyu hapse mahkum edilmiş, aralarında Khadjikurbanov'un da olduğu üç kişiyse cinayetteki rollerinden dolayı uzun hapis cezalarına çarptırılmıştı.


Independent Türkçe, Moscow Times, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU