Filistin Kızılayı, yakıt stoklarının tükenmesi ve yardımların ulaştırılamaması nedeniyle Gazze Şeridi’ndeki Kudüs Hastanesi’nin yakında hizmet dışı kalacağına dair uyarıda bulundu.
Filistin Kızılayı bugün X platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, hastanenin üç saat içinde tamamen kapanabileceğini söyledi. Arap Dünyası Haber Ajansı’nın (AWP) haberine göre yoğun bakım ve kuvözlerde hayatını kaybedebilecek 500 hasta ve yaralının bulunduğuna dikkat çekildi.
Gazze Şeridi’ndeki Filistin Sağlık Bakanlığı’nın bugün (Cumartesi) yaptığı açıklamaya göre dün Gazze’de ilerleyişini sürdüren İsrail güçlerinin Endonezya Hastanesi çevresini yoğun bir şekilde bombaladığını belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bugün erken saatlerde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi karşısında yaptığı konuşmada, Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmasının ve insani yardımların ulaştırılmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Çatışmalar şiddetlenirken Ghebreyesus, krizin çözümünün iki devletin oluşmasında yattığını söyleyerek, bunun “Filistin için olduğu kadar İsrail için de çok önemli” olduğunu vurguladı.
Ghebreyesus, BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’deki sivillerin sağlığı konusundaki derin endişelerini dile getirdi. Gazze Şeridi’ndeki sağlık sisteminin çökmekte olduğu uyarısında bulunarak, tıbbi malzeme ve yakıta ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Ghebreyesus “Gazze Şeridi’ne ulaşan yardım yeterli değil. Yardımların kısıtlama olmaksızın ulaştırılması çağrısına devam ediyoruz” dedi.
Aynı bağlamda Gazze’deki ilaç sektörü çalışanları da geçitlerin kapatılması ve hastane, tıp merkezi ile depoların bombalanması sonucunda ilaçların tükenmeye başladığını, bunun da savaş nedeniyle Gazze Şeridi’nin her gün yaşadığı felaketlere eklenecek yeni bir felaketin habercisi olduğu uyarısında bulundular.
Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta eczane sahibi olan Muhammed Abdulkerim, temel ilaçlarda ciddi bir kıtlık krizi olduğuna işaret ederek, “Bir eczanem var ve bir aydır işlerimi güç bela döndürmeye çalışıyorum. Temel ilaçların yüzde 70’inden fazlası yok. Şu anda ayda bir kez gerekli olan ikinci sınıf ilaçlar bulunuyor” dedi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.