Fransa'nın doğusundaki Strazburg İdare Mahkemesi, dün (Cuma) Paris'in Polinezya ve Cezayir Çölü’nde 1960 ile 1998 yılları arasında gerçekleştirdiği nükleer denemeler sonucunda hayatını kaybeden kişilerin yakınları tarafından yapılan tazminat taleplerini ‘zaman aşımı’ bahanesiyle reddetti.
AFP’nin haberine göre üç dul kadın ve çocukları, atom radyasyonuna maruz kaldıktan sonra kanserden kaybettikleri babalarının ardından uğradıkları zararın tazmin edilmesini talep etti. Ocak 2010'dan bu yana yürürlükte olan bir Fransız yasası, nükleer testlerin doğrudan mağdurlarının tanınmasına ve zararlarının tazmin edilmesine izin veriyor, ancak yakınları için manevi, ailevi veya maddi zarara ilişkin herhangi bir önlem öngörmüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Söz konusu aileler aslında dava açtıktan sonra ölenler için tazminat aldılar, ancak uğradıkları zararlar için tazminat almadılar. Strazburg İdare Mahkemesi kararında, Ocak 2010 tarihli kanun hükümlerinin mağdurların yakınlarını kapsamadığı ve bu nedenle dört yıl sonra zaman aşımı öngören talepler için genel sorumluluk hukuku kurallarının geçerli olduğu kanaatine vardı. Mahkeme, kararında zaman aşımı süresinin başlangıç noktasını, hak sahiplerine ilk tazminat talebinin iletildiği tarihe kadar döndürdü.
Şarku’l Avsat’ın AFP kaynaklı haberine göre ailelerin avukatı Cecile Labrune yaptığı açıklamada: “Bu, aileler için anlaşılmaz bir karar. Bizim için zaman aşımı süresinin başlangıç noktası, bu ailelerin hak sahibi olarak tazminat teklifi aldıkları, dolayısıyla yakınlarının radyasyon mağduru olduklarını kabul ettikleri andır. Mahkeme, Fransız devletini beraat ettirmedi, sadece sürecin çok geç başladığını değerlendirdi. Mücadele daha yeni başladı. Konuyla ilgili tartışma var ve zaman aşımı süresinin başlangıcı tarihine itiraz edeceğiz. Silahlı Kuvvetler Bakanlığı her zaman kendi sorumluluğundan kurtulmak için kabul edilebilirlik konularının arkasına saklanamayacak.” ifadelerini kullandı.
Fransa, 1960-1966 yılları arasında Cezayir Çölü'nde, ardından 1996 yılına kadar 30 yıl boyunca Fransız Polinezyası'nda 17 nükleer deneme gerçekleştirdi. 2010 yılında yasanın çıkarılmasından bu yana, nükleer deneme mağdurlarının zararlarının tazmin edilmesi için bir komite kuruldu. 2010 yılı başı ile 2022 yılı sonu arasında 2 bin 282 tazminat davası dosyası kayıtlara geçti. Kayıt altına alınan 328 yeni başvuruyla 2022 yılı, kayıtlı başvuru sayısı bakımından 2010 yılından sonra ikinci yıl oldu. Vakaların yüzde 53'ünde kişiler ‘mağdur’ olarak tanındı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.