Bilim ve çizgi roman yazarı bir çift, gelecekteki Mars misyonlarına yönelik son derece ilginç bir soruyu gündeme getirdi: Kızıl Gezegen'de aç kalabilecek astronotlar yamyamlığa başvurmalı mı?
Kelly ve Zach Weinsersmith çifti, "Mars'ta Bir Şehir: Uzaya Yerleşebilir miyiz, Uzaya Yerleşmeli miyiz ve Bunu Gerçekten Düşündük mü?" (A City on Mars: Can We Settle Space, Should We Settle Space, and Have We Really Thought This Through?) kitabının da yazarları.
Kitabın bir bölümünde uzayda yamyamlığın etik boyutları tartışılıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Uzay yolculuğunda ölümün her zaman hızlı olduğu ve her zaman tüm mürettebatı yok ettiği biliniyor" diyen ikili, bu yüzden birkaç astronotun ölen bir arkadaşını yiyip yememesi gerektiği üzerine yeterince düşünülmediğini savunuyor.
Kelly Weinsersmith aynı zamanda ABD'deki Rice Üniversitesi'nde davranışsal bir ekolojist. O ve eşi Zach, uzayda yamyamlığın daha önce ne denli gündeme geldiğini görmek için bir literatür taraması yaptı.
İkili sonunda Dr. Erik Seedhouse'un 2015 tarihli "Uzay Araştırmalarında Hayatta Kalma ve Fedakarlık" (Survival and Sacrifice in Space Exploration) adlı kitabını keşfetti.
Weinersmithler bu kitabı da inceleyip konu üzerine Livescience'ta bir yazı kaleme aldı. Söz konusu yazı Seedhouse'un yaklaşımını gündeme taşıyor.
"En irisi, kendini feda etmeli"
Daytona Beach Embry-Riddle Havacılık Üniversitesi'nde profesör olan Seedhouse, "Kızıl Gezegen'de üç kişiyle mahsur kaldığınızı hayal edin" diye yazıyordu:
Kurtarma ekibi gelene kadar sadece bir kişiye yetecek kadar yiyeceğiniz var. Ne yaparsınız? Protein dolu üç et, hemen yanınızda yaşıyor.
Yazara göre bu durumda en iri olan Mars kaşifleri sırayla kendini feda etmeli. Çünkü en iri olanlar, "daha fazla yiyecek sağlayabilir".
Söz konusu kitabın, astronotların gerekirse bir insanı nasıl keseceğine dair "tuhaf biçimde ayrıntılı" bilgiler de verdiği belirtiliyor.
Weinersmith çifti, "Seedhouse'un kendi sıralamasında nereye düşeceğini bilmiyoruz. Boyunu ve kilosunu internette bulamadık" diyor:
Ve açıkçası kendisine sormaya da korkuyoruz.
Independent Türkçe, Livescience, Futurism
Derleyen: Çağla Üren