Putin 2024’te yapılacak devlet başkanlığı seçimine aday olacak mı?

Peskov bugün yaptığı açıklamada, Putin’in seçimde adaylığına ilişkin henüz bir duyuru yapmadığını söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin / Fotoğraf: Reuters

Rus kaynaklar, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in mart ayındaki devlet başkanlığı seçimlerine katılmaya karar verdiğini bildirdi.

Putin’in bir kez daha seçilmesi durumunda, 2030’a kadar iktidarda kalmasının önü açılacak.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada, Putin’in seçimde adaylığına ilişkin henüz bir duyuru yapmadığını söyledi.

1999’un son günlerinde başkanlığı Boris Yeltsin’den devralan Putin, komünist lider Joseph Stalin’den bu yana Rusya’nın tüm liderlerinden daha uzun süre iktidarda kaldı ve Leonid Brejnev’in 18 yıllık görev süresini bile geride bıraktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin, 7 Ekim’de 71 yaşına girdi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Putin’in adaylık kararına ilişkin haberlerin yavaş yavaş yayılmaya başladığını ve danışmanların artık seçim kampanyasına hazırlandıklarını söyledi.

Planlara aşina olan kaynaklardan biri de Reuters’a verdiği demeçte, “Karar verildi, aday olacak” dedi.

Başka bir kaynak, Kommersant gazetesinin geçen ay yayınladığı bir haberi doğrulayarak, konuyla ilgili bir ipucunun birkaç hafta içinde geleceğini vurguladı.

Kremlin’e yakın bir başka kaynak ise, bu konuda bir kararın alındığını ve Putin’in danışmanlarının seçimler için hazırlığa başladığını söyledi.

Diğer üç kaynak da, adaylık kararının zaten alındığını ve Putin’in devlet başkanlığı seçimlerine katılacağını dile getirdi.

Söz konusu kaynaklardan biri, “Gördüğümüz küresel manzara çok tehlikeli” dedi.

İsminin gizli kalmasını isteyen yabancı bir diplomatik kaynak da, Putin’in bu kararı yakın zamanda aldığını ve çok kısa süre sonra bu konuda duyuru yapılacağını söyledi.

Pek çok yabancı diplomat ve yetkili, Putin’in yaşadığı sürece iktidarda kalmasını beklediklerini söylese de, şu ana kadar onun Mart 2024’teki devlet başkanlığı seçimlerine katılma planlarına dair kesin bir onay gelmedi.

Peskov, eylül ayında yaptığı açıklamada, eğer Putin aday olmaya karar verirse kimsenin onunla rekabet edemeyeceğini söyledi.

Kremlin, Putin’in sağlık durumunun iyi olmadığı yönündeki haberleri yalanladı ve bunları Batı’nın yaydığı bir dezenformasyon kampanyası olarak nitelendirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU