Gazze savaşı, Doğu Kudüs'teki Eski Belde'yi de vuruyor

Mağazaların büyük çoğunluğu kapılarını kapatmaya devam ediyor ve turizm hareketinde ölümcül bir durgunluk yaşanıyor

İsrail güçleri, Doğu Kudüs sokaklarında yoğun şekilde konuşlandı / Fotoğraf: AFP

Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında şiddetli savaş devam ederken, Eski Kudüs'ün genellikle hayat dolu olan sokaklarına tuhaf bir sessizlik çöktü.

Savaşın dördüncü haftasına yaklaşılmasıyla birlikte şehrin kutsal mekanlarını çevreleyen dükkânlarla dolu Eski Belde'nin ara sokaklarındaki dükkânların çoğu kapılarını kapattı.

Kapılarını açmayı seçen dükkân sahipleri ise, gün be gün geri dönme emaresi göstermeyen turistleri bekliyorlar.

Tur rehberi ve hediyelik eşya dükkânı sahibi 48 yaşındaki Mervan Atiyye, "Turizm tamamen ortadan kalktı" dedi.

Atiyye, "Ailelerimiz var, çocuklarımız var ama aktivite yok, gelir yok, hayat yok. Eğer paranız yoksa nasıl harcayabilirsiniz?" şeklinde konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kıyamet Kilisesi boş

Doğu Kudüs'teki Eski Belde surları içinde Hıristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar için önemli kutsal alanlar yüzyıllardır hacılar ve ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Ancak İsrailli yetkililere göre Kudüs'te genellikle büyük gelir sağlayan turizm sektörü, Hamas militanlarının İsrail'e benzeri görülmemiş bir saldırı başlattığı ve en az bin 400 kişinin öldüğü 7 Ekim'den bu yana çöktü.

Saldırıların ardından İsrail, Hamas hareketinin kontrolündeki Gazze Şeridi'ne son günlerde kara operasyonları eşliğinde şiddetli bir bombardıman kampanyası başlattı.

Ayrıca İsrail ordusu, geçen perşembe günü Gazze şehrinin kuşatıldığını duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı, bombalama operasyonlarında çoğu sivil 9 binden fazla kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Kıyamet Kilisesi, geçen perşembe (2 Kasım) günü bir rahip dışında boştu.

Kudüs'teki bir ilahiyat okulunda okuyan 31 yaşındaki İtalyan öğrenci Pietro Mazzocco, "Burası hayat dolu olmadan önce, dua eden ve saygı dolu bir atmosferde Rab'be sorunlarını sunan çok sayıda insanla doluydu. Ama şu an gördüğünüz gibi ıssız. İçinde hiç insan yok" dedi. 

24 yaşındaki Fransız turist Rachid, durumu yerinde ilk elden görmek istediğini söyleyerek İsrail gezisini iptal etmek istemediğini belirtti.

İsrail yetkilileri tarafından yoğun bir sorguya tabi tutulduktan sonra bu hafta başında Ürdün'den kara yoluyla Kudüs'e geldi.

Fransız Haber Ajansı'na (AFP) konuşan Rachid, "Bu durum biraz tuhaf, çünkü sokaklarda kimse yok" derken, İsrail polisinin, gelişinden bu yana kendisini birkaç kez sorguya çektiğini söyledi. 

Rachid, "Her iki tarafta da insanlar korkuyor. İnsanlar endişeli ve kim olduğumu ve nereden geldiğimi bilmiyorlar" dedi. 

Doğu Kudüs'te kontrol noktaları ve devriyelerin sıkılaştırılmasıyla birlikte Mescid-i Aksa'da ibadet edenlerin sayısı azalırken, turizm dışında günlük hayat da durgunluktan etkilendi.

Çoğunluğu Filistinli olan Eski Belde sakinlerinin çoğu, İsrail güvenlik güçlerinin taciz ve fiziksel şiddet uyguladığını söylerken, evlerini terk etmekten korkuyor.

Komşu Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana İsrail ordusunun veya yerleşimcilerin açtığı ateş sonucu 130'dan fazla Filistinli öldürüldü.

1 Kasım Çarşamba günü Batı Şeria'da kuşatma altındaki Gazze Şeridi sakinleriyle dayanışma amacıyla genel grev düzenlendi ve Doğu Kudüs'e kadar dükkanlar kapatıldı.

Birçok mağaza sahibi, güvenliklerinden korktuğu için AFP'ye konuşmaktan kaçındı.

Eski Belde'de bir dükkân sahibi olan İmad Saidiyye, "Sahne tehlikeli ve güvenli değil. Askerler herkesi tekmeliyor. İnsanlara iyi davranmıyorlar" şeklinde konuştu. 

Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'la savaşta ateşkesin olmayacağını söylerken, umutsuzluk da kök salmaya başladı. 

Saidiyye, "Herkes için barışın hâkim olmasını diliyoruz. Hayvanlar gibi birbirimizi öldürmek istemiyoruz. Yaşamak istiyoruz" dedi. 

 

 

Independent Arabia, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU