Sıklıkla modern insan diye de anılan Homo sapienslerin yaklaşık 60 bin yıl önce Afrika'dan çıkıp Avrasya'ya gittiğinde diğer insan türleriyle çiftleştikleri biliniyor.
Bu türler arasında Neandertaller ve Denisova insanları var. Söz konusu melezleşmeler sırasında aktarılan bazı genler, modern insanın soğuk iklime ayak uydurmasını sağlarken, bazı mevcut hastalıkların nedeni durumunda.
Yeni bir araştırmada Denisovalılardan gelen genlerin de modern insanın şizofreni ve diğer ruh sağlığı bozukluklarına karşı duyarlılığını artırdığı tespit edildi.
Araştırmacıların analizlerine göre, Afrika dışındaki tüm bölgelerden nüfuslarda SLC30A9 adı verilen bir genin özel bir varyantı var.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu varyant, uzak geçmişte Denisovalılarla çiftleşmenin doğrudan sonucu olarak elde edilmiş gibi görünüyor.
Varyant, Neandertal genomunda yer almıyor, dolayısıyla bu türün genin kaynağı olduğu düşünülmüyor.
Hakemli bilimsel dergi PLOS Genetics'te yayımlanan çalışmanın ortak yazarı Ana Roca-Umbert, "Gözlemlenen genetik varyantın geçmişte arkaik insanlarla, muhtemelen Denisovalılarla çiftleşmemizden kaynaklandığını belirledik" dedi.
Bir diğer ortak yazar Jorge Garcia-Calleja da şöyle ekledi:
Görünüşe göre değişim faydalı oldu ve insanlar için seçici bir avantaj olduğu kanıtlandı. Sonuçta SLC30A9 genindeki bu varyasyon seçildi ve bugünkü popülasyonlara kadar ulaştı.
Ekip, Denisovalı varyantının insan fizyolojisini nasıl etkilediğini incelemek için de çeşitli deneyler yaptı.
Bulgular, söz konusu genin hücre metabolizmasında birtakım değişikliklere yol açarak "çinkonun aşırı yüklenmesini" önlediği ve işlevselliği artırdığı görüldü.
Ekip bu gözleme dayanarak söz konusu varyantın, Homo sapiens atalarının soğuğa daha iyi adapte olmasını sağladığını düşünüyor.
Ancak çinko dengesizlikleri nörolojik bozukluklara neden olabileceğinden, insanın zihinsel sağlığımız üzerinde iz bırakmış olması da mümkün.
Independent Türkçe, IFL Science, Science Alert
Derleyen: Çağla Üren