Davutoğlu: "İstanbul yasası" şart, kentsel dönüşüm adı altındaki "rantsal dönüşüme" karşı koyacağız

"İstanbul yasası şarttır. Özel bir İstanbul yasası çıkarılmalıdır. Bu yasanın birinci maddesi 'asla İstanbul'a ihanetle Kanal İstanbul yapılmayacak" olmalıdır'

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, TBMM grup toplantısında konuştu.

"Geçtiğimiz hafta Gazze konusunda da Cumhuriyet'in kutlamaları konusunda da toplumsal kutuplaşmanın çok kötü bir örneğini gördük" diyen Davutoğlu, "Gazze sözkonusu olduğunda bir grup açık bir şekilde İsrail yanlısı tavır aldı. Bizler ilk günden beri Filistin'i savunduğumuz için üstümüze geldiler" dedi.

Hükümetin, Gazze konusundaki yaklaşımını da eleştiren Davutoğlu, "İktidar, Filistin konusunda 18 gün sustu Cumhuriyet Bayramının hemen öncesinde. Sadece Cumhur ittifakına açık bir miting. Sanki Filistin davası onların tekelindeydi. Sanki 18 gün susan onlar değildi bizdik. Sanki onların elinde icraat gücü yoktu da şikayet ediyorlardı. Şunu demek istiyorlardı. Filistin davasını tekelimize alır, istediğimiz zaman Filistin'den bahsederiz, istediğimiz zaman susarız, istediğimiz zaman zalimi ve mazlumu aynı yere koyarız, istediğimiz zaman hamaset yaparız. İşte biz bu tavra karşıyız" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu şöyle devam etti:

Öyle bir günde miting yapıldı ki... Aynı gün bir tarafta Gazze bir tarafta Cumhuriyet kutlamaları. Muhalefette ise, Hamas ile İsrail'i zalimlerle mazlumları bir araya getiren yorumlar yaptılar. Onlar da Cumhuriyeti tekellerine alıp Cumhuriyet ile Gazze karşılıklı bir şeymiş gibi kutuplaşmanın Cumhuriyet tarafında durdular.

Biz daha ilk hafta sonu Temel Karamollaoğlu ile büyük bir miting gerçekleştirdik ve sesimizi yükselttik. Cumhuriyet'in kutlanması konusunda da bu tekeli kimseye bırakmadık. Kimse onurumuzu da hüznümüzü de tekeline almasın. Gazze'de dökülen her damla kanın, göz yaşının takipçisi, savunucusu da biziz. İstiklal ordularının ve Cumhuriyetimizin sahibi de biziz! Ne Gazze istismarı ne Cumhuriyet istismarı. Gerçek Anadolu insanı ikisinin de kıymetini bilir ikisine de ayağa kalkar.

Ekonomi eleştirisi

Hükümetin ekonomi politikaları ile ilgili de eleştirilerden bulunan Davutoğlu,  "Türkiye'de ekonomi-politik kriz var. Ekonomik olsa sadece çözmek kolay. 11. Kalkınma Planı'nı doğru dürüst okumayanlar. 12. Kalkınma Planı'nı yazamazlar. 11. Kalkınma Planı Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kalkınma planıdır. Uygulanırsa Türkiye'nin uçuşa geçeceği iddia edilen kalkınma planı Türkiye Cumhuriyeti tarihinin hedeflerinden en çok sapmış kalkınma planıdır. Makro hedeflerin tümü sapmıştır. 11. Kalkınma Planı'ndaki hatalarınız, günahlarınız, yolsuzluklarınız, israfınız 12. Kalkınma Planı'nı anlamsız kılmıştır. Barbarca bir vahşi servet transferi yapıldı. Birileri çok zengin kılındı birileri fakirleştikçe fakirleşti" dedi.

Kentsel dönüşüm konusunda da değinen Davutoğlu şunları söyledi:

Kentsel dönüşümle birlikte imar yasası şarttır. İstanbul yasası şarttır. Özel bir İstanbul yasası çıkarılmalıdır. Bu yasanın birinci maddesi "asla İstanbul'a ihanetle 'Kanal İstanbul' yapılmayacak" olmalıdır. Kanal İstanbul civarında yeni Esenyurt hayalleri kuranlar var. Biz Saadet- Gelecek grubu olarak kentsel dönüşümün arkasındayız. Kentsel dönüşüm adı altındaki 'rantsal dönüşüme' de karşı koyacağız, direneceğiz. Bunun adı "rantsal dönüşüm"

Deprem bölgesinin felaketleri üzerinde bile 3-5 müteahhidi zengin etmek için parsel parsel deprem bölgesini paylaştılar. KYK yurtlarının başına akrabalarını getirip asansör faciasının hesabını soramayanlar. Akrabanızı getirirseniz soramazsınız. Siyasetin bulaşmadığı yolsuzluk olmaz. Şimdi de deprem bölgesinde kış şartlarında olağanüstü zorluklarla karşı karşıya kalacak kaç konut yaptınız? Maliyetini kaça yaptınız bir açıklayın bakalım. Deprem bölgesi üzerinden bile zengin olmak isteyen veya yakınlarını zengin etmek isteyen bir yönetimin olduğu bir yerde bereket olmaz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU